Επιτυχής ήταν η τιμολόγηση της συμπληρωματικής διεθνούς προσφοράς ομολογιών με ρήτρα αειφορίας (Sustainability-Linked Bond - SLB) που έκανε χτες η ΔΕΗ σε συνέχεια της έκδοσης της 18ης Μαρτίου. Έτσι άντλησε 125 εκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 3,875%, λήξη το 2026, τιμή έκδοσης 100,75% και απόδοση 3,672% η οποία αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση 0,205% σε σχέση με το αρχικό επιτόκιο έκδοσης

Υπενθυμίζεται ότι αρχικός στόχος της εταιρείας ήταν η άντληση 75 εκατ. ευρώ, από το νέο αυτό ομόλογο αειφορίας, που βγήκε στην αγορά λόγω της ισχυρής ζήτησης που είχε καταγραφεί στην πρόσφατη έκδοση του ομολόγου SLB, αξίας 650 εκατ. ευρώ (σ.σ.: ο αρχικός στόχος στην έκδοση πριν από λίγες μέρες ήταν 500 εκατ. ευρώ), στις 18 Μαρτίου του 2021.

Έτσι, η ΔΕΗ διασφάλισε συνολικά 775 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν -στο μεγαλύτερο ποσοστό τους- για την αναχρηματοδότηση και βέβαια βελτίωση του προφίλ του υφιστάμενου δανεισμού. Οι νέες ομολογίες θα διέπονται από το δίκαιο της Νέας Υόρκης και από τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις όπως οι ομολογίες με ρήτρα αειφορίας συνολικής ονομαστικής αξίας 650 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026, οι οποίες εκδόθηκαν από τη ΔΕΗ στις 18 Μαρτίου 2021.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Νέων Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλον τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί στις 24 Μαρτίου 2021, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιου είδους συναλλαγών. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έκδοση, συμπληρωματική της οποίας ήταν η χτεσινή, υπερκαλύφθηκε κατά έξι φορές, καθώς σειρά επενδυτών έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να τοποθετηθούν στο χρεόγραφο.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Συνολικά, απόλυτα επιταχυμένο κρίνεται το όλο εγχείρημα εξόδου στις αγορές, επτά χρόνια μετά την τελευταία αντίστοιχη απόπειρα της ΔΕΗ. Ουσιαστικά πλέον με την κίνησή της αυτή η μεγαλύτερη επιχείρηση στη χώρα ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά της, αποκαθιστά έναν ισχυρό δίαυλο με τους επενδυτές, βελτιώνει το μίγμα δανεισμού της, ενώ παίρνει και μια ψήφο εμπιστοσύνης για την εν γένει στρατηγική της στροφής στην «πράσινη» παραγωγή ενέργειας.

Η επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα ενίσχυσης της ρευστότητας αλλά και βελτίωσης των όρων δανεισμού για τη διασφάλιση πόρων για τη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή. Σύμφωνα, δε, με το υφιστάμενο στρατηγικό πλάνο, προτάσσεται περιορισμός σταδιακά του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές των EBITDA κερδών.

Δυνητικά, με βάση τον σχεδιασμό αλλά και πληροφορίες της «Νμ» ο «κουμπαράς» εντός του 2021 μπορεί να φτάσει και τα 2 δισ. Κι αυτό μόνο από τις τιτλοποιήσεις χρεών, τις «έναντι» καταβολές του Δημοσίου για πληρωμές λογαριασμών, την έξοδο στις αγορές αλλά και την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Η «ρήτρα» βιωσιμότητας

Υπενθυμίζεται ότι το ομόλογο πάντως της ΔΕΗ είναι το πρώτο ευρωπαϊκό ομόλογο υψηλής απόδοσης, το οποίο συνδέεται με στόχους βιωσιμότητας, δίνοντας μεγαλύτερο βάρος σε μία τάση που αναπτύσσεται γρήγορα στην κεφαλαιαγορά της Ευρώπης. Προβλέπει, όπως έχει αναφέρει το Bloomberg, την πληρωμή υψηλότερου τοκομεριδίου 50 μονάδων βάσης (μισής ποσοστιαίας μονάδας), αν η εταιρεία δεν επιτύχει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% τον Δεκέμβριο του 2022 σε σχέση με το 2019. Δηλαδή η επιχείρηση δεσμεύεται έναντι των επενδυτών που θα την δανείσουν να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Επέκταση στη «βαλκανική γειτονιά»

Με βάση πληροφορίες, προβλέπονται δυναμικές κινήσεις επενδύσεων και συμμαχιών σε ΑΠΕ πέρα από τη χώρα (με κορυφαίο το σχέδιο για κοινή δράση με την RWE) και στη «Βαλκανική Γειτονιά». Επίσης, στα σκαριά φαίνεται να είναι μονάδα συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο με βάση πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ. Η άδεια παραγωγής προβλέπει τη δημιουργία μονάδας, ισχύος 665 ΜW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, με μέγιστο βαθμό απόδοσης 63% και με έναρξη λειτουργίας τον Δεκέμβριο του 2024.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")