Δεν ανησυχεί ιδιαίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, για τον ανταγωνισμό που ενδεχομένως θα υφίσταται ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη από άλλα αντίστοιχα έργα μεταφοράς πετρελαίου. Ο τριεθνής πετρελαιαγωγός, η εταιρεία κατασκευής του οποίου ιδρύθηκε επίσημα την περασμένη Παρασκευή, διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία δύσκολα καλύπτουν άλλοι ανταγωνιστικοί αγωγοί.

Δεν ανησυχεί  ιδιαίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, για τον ανταγωνισμό που ενδεχομένως θα υφίσταται ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη από άλλα αντίστοιχα έργα μεταφοράς πετρελαίου. Ο τριεθνής πετρελαιαγωγός, η εταιρεία κατασκευής του οποίου ιδρύθηκε επίσημα την περασμένη Παρασκευή, διαθέτει χαρακτηριστικά τα οποία δύσκολα καλύπτουν άλλοι ανταγωνιστικοί αγωγοί.

Αυτά υποστήριξε ο Ελληνας υπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βουλγαρική εφημερίδα «Τρουντ» στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Σόφια, όπου ως εκπρόσωπος του 1% της εταιρείας που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο συνυπέγραψε το ιδρυτικό της εταιρείας. Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Φώλιας ξεκαθαρίζει τη θέση της Ελλάδας έναντι του εντεινόμενου ανταγωνισμού ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με τον περιορισμό της εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ο Ελληνας υπουργός τονίζει ότι έργα αντίστοιχα με αυτόν θα πρέπει να καλύπτουν ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως:

* οικονομική βιωσιμότητα,

* χαμηλό κόστος κατασκευής,

* επαρκή ικανότητα μεταφοράς πετρελαίου,

* πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή διέλευσης του αγωγού.

Οπως τόνισε ο κ. Φώλιας, όλα αυτά τα προαπαιτούμενα αναγνωρίζονται στον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Με τις επισημάνσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αυλώνα, τον οποίο προωθούν συμφέροντα των ΗΠΑ και κατά καιρούς οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας, της πΓΔΜ και της Αλβανίας δύσκολα θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα λόγω του μεγάλου του μήκους (περίπου 900 χιλιόμετρα έναντι 300 του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη), του υψηλού κόστους κατασκευής και του ότι δεν έχει διασφαλίσει ποσότητες πετρελαίου για διέλευση.

Ακόμη, αναφορικά με τις πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ε.Ε. και τα κράτη μεμονωμένα, προκειμένου να περιορίσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία, ο κ. Φώλιας τονίζει ότι για την Ε.Ε. το ζητούμενο είναι να έχει όσο γίνεται περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην αγορά της και μάλιστα από διαφοροποιημένες πηγές προκειμένου έτσι να διαμορφώνονται καλύτερες τιμές και να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού.

Συνεπώς, τονίζει ο υπουργός, «η άμιλλα είναι καλοδεχούμενη, αρκεί βέβαια να μην υποκρύπτει ανταγωνισμούς βασισμένους σε στερεότυπα εποχών που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί».