Σε νέο εταίρο για τις από κοινού έρευνες υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol, προσανατολίζεται η Energean Oil & Gas S.A.
Ο στόχος της εταιρείας διευκολύνεται από την παράταση της προθεσμίας που έλαβε για ένα εξάμηνο, ως τις 3 Οκτωβρίου 2021, για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του βασικού σταδίου ερευνών, ύστερα από σχετική απόφαση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) και η οποία δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια.
Το αίτημα για την παράταση είχαν υποβάλει από κοινού η Energean με τη Repsol, για να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του 60% του Ισπανού εταίρου στην ελληνική εταιρεία, καθώς και ο ορισμός της τελευταίας ως Εντολοδόχου (Operator) στη Σύμβαση Μίσθωσης, για τα οποία εκκρεμεί η έγκριση του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και η συναίνεση της ΕΔΕΥ. Επιπλέον, για να γίνει και η αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων των σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν στην περιοχή από τη Repsol.
Στο επόμενο διάστημα, συνεπώς, ως τον Οκτώβριο, η Energean θα αναζητήσει πιθανό εταιρικό σύμμαχο για τα Ιωάννινα. Από την έκβαση αυτής της προσπάθειας, σε συνδυασμό με το πώς θα κινηθούν οι πετρελαϊκές αγορές, θα κριθεί και η τελική απόφασή της για το αν θα διατηρήσει εντέλει τα ερευνητικά δικαιώματά της στα Ιωάννινα ή θα αποχωρήσει. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr.
Οι σεισμικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν σε ιδιαίτερα τραχύ έδαφος χαρακτηρίζονται από πηγές της εταιρείας ως πολύ καλές ποιοτικά. Κάλυψαν γραμμές 380 χλμ. σε έξι δήμους, των Ιωαννίνων (Πωγωνίου, Ζίτσας και Δωδώνης) και της Θεσπρωτίας (Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών). Ένα δείγμα της δουλειάς που έγινε, είναι το γεγονός ότι απασχολήθηκαν 400 και πλέον εργαζόμενοι επί καθημερινής βάσεως για πάνω από ένα χρόνο, με σημαντικά παράλληλα οφέλη για την τοπική οικονομία. Χρειάστηκε να καταβληθούν τέλη ενοικίασης σε ιδιοκτησίες της περιοχής για τις έρευνες, με πολύ υψηλή συναίνεση από την πλευρά των ιδιοκτητών, που υπολογίζεται στο 95%. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ και θεωρείται υψηλό, όταν για τις αντίστοιχες τρισδιάστατες έρευνες στον Πρίνο, το 2015, διατέθηκαν 4 εκατ. ευρώ.
Μπορεί, λοιπόν, τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών που συλλέχθηκαν στα Ιωάννινα να θεωρούνται καλά, ωστόσο, η επόμενη φάση, που αφορά στην ερευνητική γεώτρηση, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές ότι συνιστά υψηλού ρίσκου επενδυτικό κόστος με τις τιμές του πετρελαίου σήμερα. Με αυτό το σκεπτικό θα επιδιωχθεί από την Energean ο επιμερισμός του.
Η εταιρία αναμένει, παράλληλα, τις τελικές περιβαλλοντικές άδειες για το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας, κατέχει το 75% στο θαλάσσιο μπλοκ 2 στο Ιόνιο, όπου είναι και Operator (το υπόλοιπο 25% ανήκει στον όμιλο ΕΛ.ΠΕ.), καθώς και το 50% στο θαλάσσιο μπλοκ του Δυτικού Πατραϊκού (Operator και κάτοχος του υπόλοιπου 50% η ΕΛ.ΠΕ.).
(από www.euro2day.gr)