Αυξημένες κατά 9,2% οι Εξαγωγές Πετρελαίου του Ιράκ

Αύξηση 9,2% εμφάνισαν πέρυσι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας.
www.energia.gr
Παρ, 25 Ιανουαρίου 2008 - 00:50

Αύξηση 9,2% εμφάνισαν πέρυσι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας. Συγκεκριμένα, οι ιρακινές εξαγωγές διαμορφώθηκαν το 2007 σε σχεδόν 600 εκατ. βαρέλια αργού, δηλαδή κατά μέσο όρο σε 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παρέμειναν ωστόσο κάτω από τα επίπεδα προ εισβολής στη χώρα το 2003, τα οποία υπολογίζονται στα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

 Σημαντικό μέρος της αύξησης της παραγωγής αποδίδεται στην επισκευή του βασικού πετρελαιαγωγού που ενώνει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Κιρκούκ με το λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο. Ο εν λόγω αγωγός είχε υποστεί σαμποτάζ το 2003.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνολική παραγωγή της χώρας – που κατευθύνεται τόσο στις εξαγωγές όσο και στην κάλυψη της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης – φαίνεται πως προσεγγίζει πλέον τα προπολεμικά επίπεδα, καταδεικνύοντας ότι το Ιράκ θα καταφέρει να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές του, αν αναβαθμίσει τις υποδομές και δεν ενταθούν εκ νέου οι εντάσεις στην περιοχή.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου, το 2007 προέβη σε ευρεία αναβάθμιση των πετρελαϊκών του υποδομών, συνάπτοντας συμφωνίες με διεθνείς εταιρείες, η συνολική αξία των οποίων έφτασε τα 560 εκατ. δολάρια.