Τα πλούσια πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας ήταν πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον βρετανικό κολοσσό της ΒΡ, και αποτελούν μία σημαντική προοπτική για στρατηγικές επενδύσεις της εταιρείας που θα της εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη.

Τα πλούσια πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας ήταν πάντοτε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον βρετανικό κολοσσό της ΒΡ, και αποτελούν μία σημαντική προοπτική για στρατηγικές επενδύσεις της εταιρείας που θα της εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη. Η εκμετάλλευση των ρωσικών πεδίων μάλιστα αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες προτεραιότητες της βρετανικής εταιρείας αφού η παραγωγή πετρελαίου στα ρωσικά πεδία αποτελεί το 1/4 περίπου της παγκόσμιας παραγωγής της. Η ΒΡ δραστηριοποιείται στη Ρωσία μέσω της ΤΝΚ-ΒΡ της αγγλορωσικής κοινοπραξίας που κατέχει τα δικαιώματα στην έρευνα και εκμετάλλευση πολλών πεδίων στη Ρωσία.

 

Εντούτοις ο Robert Dudley, ο πρόεδρος της ΤΝΚ-ΒΡ ανακοίνωσε ότι τόσο το προηγούμενο έτος όσο και το 2008 η παραγωγή πετρελαίου δεν αυξήθηκε αλλά παρέμεινε καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα δηλαδή στα 1,8 εκατομμύρια βαρέλια. Ωστόσο σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας η παραγωγή το 2009 θα αυξηθεί κατά 100,000 βαρέλια την ημέρα.

 

Σύμφωνα με τον Dudley αυτή η φαινομενική στασιμότητα δεν δημιουργεί σε καμία περίπτωση ανησυχία αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι από το 2003 που δημιουργήθηκε η κοινοπραξία, η παραγωγή πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά 40% κι αυτό αναμένεται να φανεί στον ετήσιο ισολογισμό και στην έκθεση των πεπραγμένων της ΤΝΚ-ΒΡ για το 2007, που πρόκειται να δημοσιευθεί στις 5 Φεβρουαρίου. Η έκθεση θα αιτιολογήσει μάλλον αυτή την στασιμότητα εξαιτίας των ανοδικών τιμών του πετρελαίου που υποχρεώνουν τις εταιρείες που συμπράττουν με τα κράτη παραγωγούς να προσφέρουν, εν είδη φόρου, όλο και μεγαλύτερες ποσότητες του παραγόμενου πετρελαίου σ’ αυτά.

 

Βέβαια το τελευταίο διάστημα είναι αλήθεια ότι έχει ξεσπάσει έντονος θόρυβος για το κατά πόσο η ΒΡ πρόκειται να επεκτείνει τις δραστηριότητες της στη Ρωσία δεδομένου του γεγονότος ότι το προηγούμενο έτος η ΤΝΚ-ΒΡ αναγκάστηκε να πουλήσει στην ρωσική Gazprom, το 63% των δικαιωμάτων της στο εξαιρετικά πλούσιο σε φυσικό αέριο πεδίο της Kovytka. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές αυτή η εξαγορά έγινε μετά από πίεση ρώσων αξιωματούχων και μάλιστα υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις αναφορικά με το αν η τιμή πώλησης των δικαιωμάτων ήταν αυτή που πραγματικά θα αναλογούσε   στο μέγεθος ενός πεδίου φυσικού αερίου περίπου τόσο μεγάλου όσο η έκταση της Νορβηγίας.

 

Ωστόσο ο πρόεδρος της ΤΝΚ-ΒΡ, επιχειρηματολογεί ότι η τιμή των 800 περίπου εκατομμυρίων δολαρίων που εισέπραξε η κοινοπραξία δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητη για μια περιοχή στην οποία ουσιαστικά δεν υπάρχει παραγωγή ενώ υπολογίζεται ότι για να αποφέρει πραγματικά οφέλη το συγκεκριμένο πεδίο θα έπρεπε να γίνουν επενδύσεις γύρω στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλα αυτά η εταιρεία σκέφτεται να επανακτήσει το 25% περίπου των δικαιωμάτων που μεταβίβασε στην Gazprom αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από πολλούς άλλους παράγοντες. Παρά το θέμα βέβαια που προέκυψε με το πεδίο της Kovytka οι υπεύθυνοι της ΤΝΚ-ΒΡ δηλώνουν ότι το 2007 ήταν ένας χρόνος αρκετά προσοδοφόρος για την εταιρεία.

 

Αναφορικά με τα μελλοντικά τους σχέδια τόσο η Gazprom και η ΒΡ όσο και η ΤΝΚ-ΒΡ σκέφτονται μέσα στο 2008 να προχωρήσουν από κοινού, συνεργαζόμενες με άλλες ρωσικές εταιρείες εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, στην δημιουργία μιας σειράς από κοινοπραξίες οι οποίες χωρίς να έχουν ενιαία κεντρική διοίκηση θα δραστηριοποιούνται σχεδόν αυτόνομα. Αυτό θα προσδώσει σίγουρα μία καινούργια δυναμική στις δραστηριότητες της βρετανικής εταιρείας στα πεδία της Ρωσίας όχι μόνον στον τομέα του πετρελαίου αλλά και του φυσικού αερίου.

 

Ο Dudley έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η εταιρεία έχει μεγάλη δυνατότητα ανάπτυξης στα πεδία του φυσικού αερίου   ωστόσο όμως οι στόχοι και τα σχέδια της Gazprom είναι αβέβαια και αδιευκρίνιστα καθώς η πρόσφατη προσπάθεια της εταιρείας να αυξήσει τις πωλήσεις της σε φυσικό αέριο έπεσε στο κενό μετά την άρνηση της   Gazprom να εξασφαλίσει για την ΤΝΚ-ΒΡ περισσότερους αγωγούς φυσικού αερίου.