Νέο Ρεκόρ για τον Χρυσό - Πάνω από τα 90 Δολάρια Πάλι το Πετρέλαιο

Ιστορικό υψηλό στα 924 δολάρια/ουγγιά σημείωσε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή στο Λονδίνο, με βασικό καταλύτη την προοπτική μείωσης της προσφοράς του πολύτιμου μετάλλου λόγω της ενεργειακής κρίσης στη Νότιο Αφρική, την δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στον κόσμο. Τα ορυχεία της χώρας έκλεισαν, καθώς η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνουν εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον έξι εβδομάδες.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Δευ, 28 Ιανουαρίου 2008 - 00:39


Ιστορικό υψηλό στα 924 δολάρια/ουγγιά σημείωσε η τιμή του χρυσού την Παρασκευή στο Λονδίνο, με βασικό καταλύτη την προοπτική μείωσης της προσφοράς του πολύτιμου μετάλλου λόγω της ενεργειακής κρίσης στη Νότιο Αφρική, την δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού στον κόσμο. Τα ορυχεία της χώρας έκλεισαν, καθώς η κυβέρνηση επέβαλε περιορισμούς στην χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και εκτιμάται ότι μπορεί να παραμείνουν εκτός λειτουργίας για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προβλήματα στα νοτιοαφρικανικά ορυχεία προέκυψαν μια εβδομάδα αφότου η χώρα έχασε από την Κίνα την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή χρυσού, την οποία κατείχε για πάνω από έναν αιώνα. Η Νότιος Αφρική, ωστόσο, παραμένει η κορυφαία παραγωγός πλατίνας, η τιμή της οποίας βρέθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ την Παρασκευή στα 1.697 δολ./ουγγιά. Ιστορικό υψηλό σημείωσε και η τιμή του ροδίου (πάνω από τα 7.000 δολ/ουγγιά).


«Μαύρος χρυσός»


Υποστηρικτικά για το ράλι του χρυσού, πέρα από τα τεκταινόμενα στη Ν. Αφρική, λειτούργησε επίσης η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, που βρέθηκε εκ νέου πάνω από τα επίπεδα των 90 δολ./βαρέλι τόσο στη Ν. Υόρκη όσο και στο Λονδίνο, χάρη στις προσδοκίες ότι οι νέες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed και τα μέτρα της κυβέρνησης Μπους θα αποτρέψουν τελικά την ύφεση στις ΗΠΑ, εξέλιξη που θα συνεπαγόταν μείωση της ζήτησης στην μεγαλύτερη καταναλώτρια μαύρου χρυσού στον κόσμο. Σύμφωνα με το Reuters, η μέση τιμή του πετρελαίου φέτος θα διαμορφωθεί στα 81 δολ./βαρέλι (από 72,30 δολ./βαρέλι το 2007) καθώς η αυξημένη «δίψα» Κίνας και Ινδίας για πετρέλαιο θα αντισταθμίσει τυχόν επιβράδυνση της ζήτησης στις ΗΠΑ.