"Εκφράσαμε την εναντίωσή μας σε αυτή τη συμφωνία και στην επιρροή που δίνει στη Ρωσία. Αλλά δεν θα αφήσουμε το θέμα αυτό να σταθεί εμπόδιο στην εξαιρετική σχέση που έχουμε με τη Γερμανία", υποσχέθηκε ο Όστιν, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Βερολίνο και συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Από την πλευρά της, μετά το πέρας της συνάντησης, η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κράμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε ότι η χώρα της είναι ανοικτή για ένα μορατόριουμ με τις ΗΠΑ στο επίμαχο θέμα του αγωγού. "Μπορεί να θέσει κανείς το ερώτημα του μορατόριουμ στον εαυτό του", είπε η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός αναφερόμενη στην κατασκευή του αγωγού που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Σε περίπτωση που ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας μέσω της Βαλτικής Θάλασσας ολοκληρωθεί, η Κραμπ-Καρενμπάουερ τάχθηκε υπέρ "του συντονισμού (HΠΑ-Γερμανίας) για την μεταφορά φυσικού αερίου. Θα πρέπει να εξαρτηθεί επίσης (...) και από τη συμπεριφορά της Ρωσίας», όπως είπε.
Ο αγωγός Nord Stream 2 είναι ένα από τα κύρια σημεία διαφωνιών στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις εδώ και χρόνια. Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον στις αρχές του έτους δεν άλλαξε τίποτα στο θέμα αυτό. Αντίθετα, η νέα κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τις τελευταίες εβδομάδες πως "όλες οι οντότητες που εμπλέκονται" στην κατασκευή του αγωγού, εκ των οποίων πολλές γερμανικές εταιρίες, θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ, αν δεν αποδεσμευθούν "αμέσως" από το σχέδιο.
Οι ΗΠΑ φοβούνται μια πολύ μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και θέλουν να σταματήσουν το έργο επιβάλλοντας κυρώσεις.
Οι υποστηρικτές του αγωγού αντιπαραθέτουν στους Αμερικανούς το επιχείρημα ότι αναζητούν μόνο καλύτερες ευκαιρίες πωλήσεων για το υγροποιημένο αέριο των εταιριών τους στην Ευρώπη.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρέπεμπε πάντα στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα οικονομικό έργο και απέρριπτε την παρέμβασή της στην εξέλιξή του. Τώρα όμως πιέζεται περισσότερο αφού και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία αλλά και οι χώρες της Βαλτικής τάσσονται κατά του αγωγού.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησαν πάντως πρόσφατα, στην πρώτη τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό.