Μια τέτοια ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως στα πακέτα τόνωσης και την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων εγκλεισμού για τον COVID-19, εν μέσω επιτάχυνσης του ρυθμού εμβολιασμού, σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή του ΟΟΣΑ.
Η βενζίνη αναμένεται να είναι ο βασικός μοχλός για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου με την έναρξη της περιόδου των θερινών μετακινήσεων, όπως προσθέτει η έκθεση.
«Οι κίνδυνοι θα παραμείνουν υψηλοί κατά τη διάρκεια του 2021, υπό την επιφύλαξη των εξελίξεων του COVID-19 και του ρυθμού επίτευξης του στόχου της ανοσίας» προειδοποιεί η έκθεση του ΟΠΕΚ, σημειώνοντας ότι οι βραχυπρόθεσμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν περαιτέρω τη ζήτηση πετρελαίου περιλαμβάνουν εξελίξεις στις αγορές εργασίας, τον διαρθρωτικό αντίκτυπο που θα επιφέρει η πανδημία στη ζήτηση, τις νέες ενεργειακές πολιτικές και την αποτελεσματικότητα των μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης μεγάλης κλίμακας. Η ζήτηση του αργού παραγωγής ΟΠΕΚ για το 2021 αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σε 27,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, δηλαδή 4,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως υψηλότερα σε σχέση με το 2020.
-Η παραγωγή αργού πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Μάρτιο
Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου το Μάρτιο αυξήθηκε κατά 1,22 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας τα 93,23 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα μια ετήσια πτώση 7,22 εκατομμυρίων βαρέλια ημερησίως. Η έκθεση δείχνει ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 200.000 βαρέλια ημερησίως σε μηνιαία βάση, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 25,04 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ το μερίδιο του αργού πετρελαίου του OPEC στη συνολική παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε στο 26,9% το Φεβρουάριο, σημειώνοντας μείωση 0,1% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Η παραγωγή αργού πετρελαίου αυξήθηκε κυρίως στο Ιράν, την Αγκόλα, τη Λιβύη και το Ιράκ, ενώ η παραγωγή μειώθηκε κυρίως στη Σαουδική Αραβία.
Καθώς δεν υπόκειται στις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ, το Ιράν ήταν η χώρα μεταξύ των μελών του Οργανισμού που αύξησε τη μηνιαία παραγωγή αργού πετρελαίου το Μάρτιο κατά 137.000 βαρέλια την ημέρα, στα 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Η παραγωγή του de facto ηγέτη του καρτέλ, ήτοι της Σαουδικής Αραβίας, μειώθηκε κατά 33.000 βαρέλια ημερησίως, φτάνοντας τα 8.09 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κυρίως λόγω των πρόσθετων περικοπών παραγωγής του OPEC +, που θα σταματήσουν σταδιακά μέχρι τον Ιούλιο. Η παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ το Μάρτιο αυξήθηκε κατά 1,02 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 68,19 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.