Ιράκ: Συνομιλίες με Διεθνείς Πετρελαϊκούς Κολοσσούς για Σύναψη Συμβολαίων «Τεχνικής Υποστήριξης»

Ιράκ: Συνομιλίες με Διεθνείς Πετρελαϊκούς Κολοσσούς για Σύναψη Συμβολαίων «Τεχνικής Υποστήριξης»
www.energia.gr
Δευ, 28 Ιανουαρίου 2008 - 05:30
Σε συνομιλίες με τις Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP, Chevron και Total βρίσκεται το Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της χώρας Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι, για τη σύναψη συμβολαίων τα οποία θα συμβάλουν στην αύξηση της ιρακινής παραγωγής πετρελαίου κατά 20%.

Σε συνομιλίες με τις Exxon Mobil, Royal Dutch Shell, BP, Chevron και Total βρίσκεται το Ιράκ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της χώρας Χουσεΐν αλ-Σαχριστάνι, για τη σύναψη συμβολαίων τα οποία θα συμβάλουν στην αύξηση της ιρακινής παραγωγής πετρελαίου κατά 20%. «Συζητάμε με τις πέντε αυτές εταιρείες», δήλωσε ο αλ-Σαχριστάνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. «Τα συμβόλαια αναμένεται να υπογραφούν σύντομα, εντός του πρώτου τριμήνου του 2008», πρόσθεσε ο Ιρακινός υπουργός.

Όπως αποκάλυψε, η χώρα του προσφέρει συνολικά τέσσερα συμβόλαια, ζητώντας από τις εταιρείες να παράσχουν «τεχνική υποστήριξη, εξοπλισμό και εκπαίδευση» στις κρατικές εταιρείες πετρελαίου του Ιράκ, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή των εγχώριων πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Στόχος είναι να αυξήσουμε την εθνική μας παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα μέσα στα επόμενα ένα με δύο χρόνια, σημείωσε ο αλ-Σαχριστάνι.

Το Ιράκ, τα αποδεδειγμένα αποθέματα του οποίου υπολογίζονται σε 115 δισ. βαρέλια, παράγει σήμερα περίπου 2,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι προσπάθειές του να αναπτύξει τον πετρελαϊκό του πλούτο έχουν προσκρούσει σε δύο δεκαετίες πολεμικών συγκρούσεων, διεθνείς κυρώσεις και διαρκείς γεωπολιτικές εντάσεις, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία παράγει σχεδόν 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα και διαθέτει αποθέματα 264 δισ. βαρελιών.

Σημειώνεται ότι το Ιράκ έχει ήδη δρομολογήσει τη διενέργεια ενός γύρου προσφοράς αδειών, ο οποίος θα διεξαχθεί φέτος και θα είναι ο πρώτος στην ιστορία του Ιράκ, στο πλαίσιο της επιδίωξής του να ενισχύσει την παραγωγή μέχρι το 2012 στα 4,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τα ανωτέρω συμβόλαια είναι διαφορετικά από αυτά που θα έχουν να κάνουν με την τεχνική υποστήριξη και τα οποία θα υπογραφούν το τρέχον τρίμηνο, διευκρίνισε ο αλ-Σαχριστάνι. «Ο γύρος προσφοράς αδειών θα αφορά τεράστια κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί αλλά δεν παράγουν μέχρι στιγμής πετρέλαιο, ενώ τα συμβόλαια τεχνικής υποστήριξης θα αφορούν κοιτάσματα που λειτουργούν ήδη από την ιρακινή εταιρεία πετρελαίου», υπογράμμισε.