Ανοδικά η Τιμή του Πετρελαίου εν μέσω Προβλέψεων για Νέα Μείωση των Επιτοκίων από Fed

Ανοδικά η Τιμή του Πετρελαίου εν μέσω Προβλέψεων για Νέα Μείωση των Επιτοκίων από Fed
www.energia.gr
Τρι, 29 Ιανουαρίου 2008 - 01:09
Με κέρδη έκλεισαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», εν μέσω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε νέα μείωση των επιτοκίων της, προκειμένου να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία.

Με κέρδη έκλεισαν χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού», εν μέσω προσδοκιών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει αυτή την εβδομάδα σε νέα μείωση των επιτοκίων της, προκειμένου να δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια ανέκτησαν τις απώλειες που σημείωναν το πρωί της Δευτέρας, μετά τη «βουτιά» των πωλήσεων νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, η οποία ενέτεινε τις φήμες για μείωση των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, οι πωλήσεις νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν το 2007 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών, καταγράφοντας πτώση 26,4%. Ιδιαίτερα απογοητευτικά ήταν και τα στοιχεία όσον αφορά στο τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, με τις εν λόγω πωλήσεις να υποχωρούν κατά 4,7% - στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2005.

«Τα κακά νέα για την αγορά στέγης είναι καλά νέα, καθώς οδηγούν την αγορά να πιστέψει πως θα έχουμε μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα», δήλωσε ο αναλυτής της Alaron Trading Corp. στο Σικάγο, Φιλ Φλιν. Οι προσδοκίες για νέα ανάληψη δράσης από τη Fed, αντίστοιχη με αυτή της προηγούμενης εβδομάδας, οδήγησε ανοδικά και τους δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια.

Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού για παράδοση τον Μάρτιο ενισχύθηκε κατά 28 σεντς και έκλεισε στα 90,99 δολάρια το βαρέλι κατά τη διαπραγμάτευσή της στο NYMEX, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα έως και στα 88,78 δολάρια το βαρέλι. Στο ICI Futures Europe του Λονδίνου η τιμή του Brent έκλεισε στα 91,38 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 48 σεντς.

Στο μεταξύ, ο ΟΠΕΚ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή κατά τη σύνοδό στη Βιέννη την προσεχή Πέμπτη, με την πλειονότητα των αξιωματούχων του να κάνει λόγο για υπερεπάρκεια πετρελαίου στις αγορές και «ισχυρά θεμελιώδη».