«Αντάρτες» στην Kλιματική Oυδετερότητα- Ανοιχτή Διαφωνία Ιαπωνίας και Αυστραλίας με IEA

«Αντάρτες» στην Kλιματική Oυδετερότητα- Ανοιχτή Διαφωνία Ιαπωνίας και Αυστραλίας με IEA
energia.gr
Δευ, 24 Μαΐου 2021 - 13:47

Ρωγμές στον παγκόσμιο σχεδιασμό για το μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και την πράσινη μετάβαση προκαλεί η ανοιχτή διάσταση Ιαπωνίας και Αυστραλίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), με τις δύο χώρες να διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Ιαπωνία και Αυστραλία αμφισβητούν το πλαίσιο που θέτει στην τελευταία της έκθεση η ΙΕΑ, η οποία, προκειμένου να 

 

 

επιτευχθεί μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα έως το 2050, ζητά να σταματήσει η χρήση ορυκτών καυσίμων καθώς και οι επενδύσεις σε σχετικά projects. Η Ιαπωνία έχει συνυπογράψει τον στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050, ωστόσο διαφωνεί ως προς τα μέσα και τους τρόπους επίτευξής του, θέτοντας κυρίως ζητήματα ασφάλειας των νέων εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

«Υπάρχουν πλευρές στην έκθεση της ΙΕΑ με τις οποίες η κυβέρνησης της Ιαπωνίας δεν συμφωνεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας της χώρας Χιρόσι Καζιγιάμα.

Το πρώτο πρόβλημα της Ιαπωνίας είναι πως η πυρηνική ενέργεια είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, ενώ την ίδια ώρα η μορφολογία της νησιωτικής χώρας κάνει ιδιαίτερα ακριβή την παραγωγή αιολικής ενέργειας. Για τους λόγους αυτούς το Τόκιο ζητά να συνεχίσει, σε ένα ποσοστό, την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Πλουτοπαραγωγικών Πόρων της Αυστραλίας Κιθ Πιτ δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η έκθεση της ΙΕΑ δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της στον αναγκαίο βαθμό την τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα και τις συνέπειες από την εγκατάλειψή της.

naftemporiki.gr