Ιράν –ΙΑΕΑ: Παράταση Ενός Μηνός στη Συμφωνία Επιθεώρησης των Πυρηνικών Εγκαταστάσεων

Ιράν –ΙΑΕΑ: Παράταση Ενός Μηνός στη Συμφωνία Επιθεώρησης των Πυρηνικών Εγκαταστάσεων
energia.gr
Δευ, 24 Μαΐου 2021 - 17:44

Σε παράταση της εφαρμογής της συμφωνίας επιθεώρησης των πυρηνικών του εγκαταστάσεων κατά ένα μήνα, συμφώνησε το Ιράν με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η συμφωνία, στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, επιτρέπει στους επιθεωρητές του οργανισμού έναν βαθμό συνεχούς πρόσβασης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, παρά την εφαρμογή της νομοθεσίας από την Τεχεράνη για την υποβάθμιση της συνεργασίας της με τον ΙΑΕΑ

Η επέκταση ισχύος, η οποία ανακοινώθηκε σήμερα από τον γενικό διευθυντή του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσσι, θα δώσει επαρκές περιθώριο ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη Βιέννη σχετικά με την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική συμφωνία του Ιράν του 2015, άλλως γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA). 

«Καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε μερικά πράγματα που σχετίζονται, όπως γνωρίζετε, με αυτήν την προσωρινή τεχνική συνεννόηση στην οποία φτάσαμε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Τεχεράνη», δήλωσε ο Γκρόσσι. «Κατ’ αρχή, συμφωνήσαμε ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται από τον τεχνικό μας εξοπλισμό σε διαφορετικές τοποθεσίες ... θα αποθηκευτούν και θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό την επιμέλεια του οργανισμού», είπε. Δεύτερον, ότι ο εξοπλισμός και οι δραστηριότητες επαλήθευσης και παρακολούθησης που έχουμε συμφωνήσει θα συνεχιστούν όπως είναι τώρα για ένα μήνα, ως τις 24 Ιουνίου 2021».

Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΙΑΕΑ, Kazem Gharibabadi, επιβεβαίωσε την επέκταση με ανάρτηση στο Twitter λίγο αργότερα. Η εξέλιξη αυτή έρχονται μετά από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και του ΙΑΕΑ κατόπιν της λήξης της αρχικής τριμηνιαίας συμφωνίας στις 21 Μαΐου. Διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συνομιλίες για την JCPOA τόνισαν τη σημασία της παράτασης, προειδοποιώντας ότι πιθανή αποτυχία θα μπορούσε να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις τους. Χθες ο κορυφαίος απεσταλμένος της Ρωσίας στις συνομιλίες στη Βιέννη κάλεσε το Ιράν και τον ΙΑΕΑ να καταλήξουν σε συμφωνία για την παράταση «χωρίς καθυστέρηση», καθώς αυτό θα ήταν «επωφελές για όλες τις πλευρές». 

Οι συνομιλίες της Βιέννης συγκέντρωσαν όλους τους αρχικούς συμμετέχοντες του JCPOA - Ιράν, ΗΠΑ, ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Κίνα. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου και αποσκοπούν στην αναζωογόνηση της συμφωνίας επαναφέροντας το Ιράν και τις ΗΠΑ σε πλήρη συμμόρφωση με τις αντίστοιχες δεσμεύσεις τους. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την Ουάσινγκτον από το JCPOA το 2018, γεγονός που οδήγησε στην εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν. Από τότε η Τεχεράνη αντέδρασε υπαναχωρώντας ως προς  τις δεσμεύσεις της.  

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχάνι έδωσε μια αισιόδοξη προοπτική για τις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν όλες τις σημαντικές οικονομικές κυρώσεις ενάντια στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν το πετρέλαιο, τα πετροχημικά, τη ναυτιλία και τον τραπεζικό τομέα, και ότι παραμένουν μόνο «μικρές λεπτομέρειες» να διευκρινιστούν όταν οι αντιπροσωπείες θα επέστρεφαν στη Βιέννη για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.

Όμως, σε σχόλια που έγιναν νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Σάβιαντ Κατιτζάντεχ, έδειξε έναν πολύ πιο επιφυλακτικό τόνο, παραδεχόμενος ότι ενώ μια συμφωνία είναι «πιο κοντά», ορισμένα από τα εναπομείναντα σημεία είναι «σημαντικά». «Έχουμε δει σημαντική πρόοδο και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι εφικτή μια συμφωνία. Αλλά αυτό που απομένει είναι επίσης σημαντικό και πρέπει να μελετηθεί και να παρακολουθείται λεπτομερώς», δήλωσε ο Κατιτζάντεχ. «Αυτό που απομένει μπορεί να επιλυθεί πολύ εύκολα εάν αποφασίσουν στην Ουάσινγκτον να αποστασιοποιηθούν από τις στάσεις και τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ», πρόσθεσε. «Αλλά αν η αμερικανική ομάδα επιστρέψει στη Βιέννη για να ενισχύσει και να διατηρήσει αυτή την αποτυχημένη κληρονομιά, θα μπορούσε να πάρει πολύ περισσότερο χρόνο», επισήμανε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.