Ο Ρόλος του Εξορυκτικού Κλάδου στην Ενεργειακή Μετάβαση – Η Εικόνα σε Ευρώπη και Ελλάδα

Ο Ρόλος του Εξορυκτικού Κλάδου στην Ενεργειακή Μετάβαση – Η Εικόνα σε Ευρώπη και Ελλάδα
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 25 Μαΐου 2021 - 08:10

Ο εξορυκτικός κλάδος αποτελεί έναν ακόμα κρίκο για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης στην Ευρώπη, όμως όπως αναφέρει ο σύνδεσμος της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας μεταλλευμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει έναν παγκόσμιο ανταγωνισμό για τις πρώτες ύλες. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ο τομέας των πρώτων υλών της Ε.Ε. έχει παραμείνει σε ευάλωτη θέση λόγω έλλειψης επενδύσεων, γι’ αυτό το λόγο προβλέπονται συγκεκριμένοι πόροι

Ειδικότερα, από το Ταμείο Ανάκαμψης, το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2021-2027», δράσεις έρευνας και καινοτομίας που σχετίζονται με τις πρώτες ύλες, με προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ. Όπως διαπιστώνει βέβαια ο σύνδεσμος της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας μεταλλευμάτων, αν και η πρωτοβουλία της Ε.Ε. για τις πρώτες ύλες έχει τεθεί σε εφαρμογή από το 2008, η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές ορυκτών πρώτων υλών δεν έχει μειωθεί, αλλά το αντίθετο. Επισημαίνει πως η Ε.Ε. εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις εισαγωγές πολλών αναγνωρισμένων κρίσιμων πρώτων υλών.  Εξαρτάται επίσης, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τις εισαγωγές πολλών άλλων πρώτων υλών, όπως για παράδειγμα βασικά μέταλλα: χαλκός (82%) και ψευδάργυρος (61%), και πολλά βιομηχανικά ορυκτά.

Ο εξορυκτικός κλάδος είναι ευρεία ανεπτυγμένος στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη ποικιλία ορυκτών πρώτων υλών. Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου συνδέεται, μάλιστα, και με άλλους τομείς της οικονομίας, όπως τη βιομηχανία, την παραγωγή ενέργειας κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (20 Μαΐου) καταγράφεται αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 19,5% τον μήνα Μάρτιο του  2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου  του 2021, η οποία προήλθε και από την αύξηση κατά 34,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Διαφωτιστικά είναι επίσης τα στοιχεία του πίνακα ακριβώς παρακάτω.

 

* Ετήσιες μεταβολές Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία: Σύνολο Αγοράς ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 

Σε πρόσφατη συνάντηση μελών του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα είχε επισημανθεί το ζήτημα με τις καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, που δημιουργεί εμπόδια στις επενδύσεις, ενώ είχε ζητηθεί μεταξύ άλλων η  αποτελεσματικότερη αδειοδότηση των εξορυκτικών αποβλήτων, καθώς και να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο Λατομικό Νόμο 4512/2018.

Μιλώντας μάλιστα στο Οικονομικό φόρουμ των Δελφών ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ. Αθανάσιος Κεφάλας επεσήμανε τη σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία, ο οποίος υποστηρίζει περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας, υπογραμμίζοντάς το γεγονός πως η υλοποίηση της ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας θα στηριχθεί στη μεγαλύτερη ποσότητα λιθίου, αλλά και στην εξίσου μεγαλύτερη ποσότητα κοβαλτίου, νικελίου, αλουμινίου, χάλυβα και άλλων μετάλλων.