Οι Επενδυτές Βάζουν $ 3 δισ., την Ημέρα για Χρηματοδότηση Πράσινων Πρωτοβουλιών και Μετάβαση από τα Ορυκτά Καύσιμα

Οι Επενδυτές Βάζουν $ 3 δισ., την Ημέρα για Χρηματοδότηση Πράσινων Πρωτοβουλιών και Μετάβαση από τα Ορυκτά Καύσιμα
energia.gr
Τρι, 25 Μαΐου 2021 - 12:17

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου και οι επενδυτές με τα περισσότερα κεφάλαια επενδύουν τρισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσουν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Τα περιουσιακά στοιχεία στα επενδυτικά ταμεία που επικεντρώθηκαν εν μέρει στο περιβάλλον έφτασαν σχεδόν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο, υπερτριπλασιάστηκαν δηλαδή σε τρία χρόνια.

Οι επενδυτές βάζουν 3 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε αυτά τα κεφάλαια. Ομόλογα και δάνεια αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν σχεδιαστεί για τη χρηματοδότηση πράσινων πρωτοβουλιών εκδίδονται καθημερινά. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ υποσχέθηκαν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση προσανατολισμένη στο κλίμα την επόμενη δεκαετία.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο ανατροπής και πέρα», δήλωσε ο James Chapman, διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών της Dominion Energy Inc., μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της χώρας. Η Dominion, η οποία έχει αρχίσει να εκδίδει πράσινα ομόλογα, σχεδιάζει να δαπανήσει 26 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα για καθαρή ενέργεια, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια τα επόμενα πέντε χρόνια.

Με την αύξηση των εκτιμήσεων για εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων, όπως η Tesla Inc. και οι νεοσύστατοι παραγωγοί μπαταριών, οι τράπεζες και οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα είναι εδώ για να μείνει, και ότι μπορούν να κερδίσουν χρήματα με την πίσω τους, παγιδεύοντας περαιτέρω την αλλαγή.

Οι μεγάλοι διαχειριστές χρημάτων βλέπουν ευκαιρίες για ουσιαστικά κέρδη ενώ ανησυχούν επίσης και για τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Πολλοί από τους πελάτες τους - γιγαντιαία συνταξιοδοτικά ταμεία και νέοι επενδυτές ταχείας διαπραγμάτευσης - θέλουν να βάλουν τα πορτοφόλια τους πίσω από έργα που στοχεύουν στη μείωση των περιβαλλοντικών ζημιών.

Και πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τις δαπάνες για περιβαλλοντικά ζητήματα και θεσπίζουν νέους κανονισμούς για τις εκπομπές άνθρακα που συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τέτοιες κινήσεις δίνουν ώθηση στα στοιχήματα επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, επιταχύνοντας τη μετατόπιση.