Στους …Ωκεανούς Αναζητά η Κίνα το Φθηνότερο Τρόπο Ψύξης των Ενεργοβόρων Ψηφιακών Κέντρων Δεδομένων

Στους …Ωκεανούς Αναζητά η Κίνα το Φθηνότερο Τρόπο Ψύξης των Ενεργοβόρων Ψηφιακών Κέντρων Δεδομένων
energia.gr
Τρι, 25 Μαΐου 2021 - 16:44

Η θάλασσα είναι μία διέξοδος προς την οποία στρέφεται η Κίνα για να μειώσει το κόστος ψύξης των κέντρων δεδομένων που στεγάζουν ισχυρούς υπολογιστές και διακομιστές, καθώς και για να μειώσει την κατανάλωση παραδοσιακών πηγών ενέργειας σε έναν τομέα γνωστό για τις υψηλές ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας. Η νότια νησιωτική επαρχία Hainan άρχισε τις εργασίες κατασκευής για το πρώτο υποθαλάσσιο εμπορικό κέντρο δεδομένων στον κόσμο, με την ολοκλήρωση να αναμένεται σε πέντε χρόνια, δήλωσε ο κρατικός ρυθμιστής περιουσιακών στοιχείων στην συγκεκριμένη επαρχία στον ιστότοπό του τη Δευτέρα

Τα κέντρα δεδομένων είναι εξοπλισμένα με καμπίνες διακομιστών που αποθηκεύουν και επεξεργάζονται δεδομένα διαδικτύου και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να μειώσουν τη θερμοκρασία στα δίκτυα υπολογιστών τους. Το κόστος ισχύος αντιπροσωπεύει έως και το 70% των δαπανών λειτουργίας σε ένα κέντρο δεδομένων στην Κίνα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Greenpeace. Η εταιρεία ναυτιλιακής τεχνολογίας Highlander, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Shenzhen, συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση στην κατασκευή του έργου και ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου Beijing Sinnet technology θα επιβλέπει τη λειτουργία του υποθαλάσσιου κέντρου δεδομένων στο μέλλον, ανέφερε. Ο συνολικός σχεδιασμός του κέντρου έχει οριστικοποιηθεί και έχει ήδη διενεργηθεί μια αρχική έρευνα κάποιας περιοχής στα παράλια, προσθέτει ο ρυθμιστής περιουσιακών στοιχείων στη Hainan. 

Μερικοί ειδικοί λένε ότι ένα υποθαλάσσιο κέντρο δεδομένων θα λειτουργούσε με μεγαλύτερη απόδοση ισχύος, εκμεταλλευόμενος το σταθερά δροσερό θαλασσινό νερό, αλλά κάποιοι άλλοι είναι σκεπτικοί σχετικά με την απόδοση των επενδύσεων και την αξιοπιστία των υποθαλάσσιων εγκαταστάσεων. 

«Παρ’ όλο που τα έξοδα ενέργειας ενδέχεται να είναι χαμηλότερα από τα κέντρα δεδομένων που βρίσκονται στην στεριά, η εφάπαξ επένδυση στην αρχή θα μπορούσε να είναι τεράστια», λέει ο Γιανγκ Ζιγιόνγκ, αναλυτής της CCID Consulting, συμβουλευτική πληροφορικής που υποστηρίζεται από το κράτος. «Είμαι σκεπτικός για την κερδοφορία του», προσθέτει.

Δεν ανακοινώθηκε η αξία της επένδυσης στην Hainan, ενώ δεν ήταν επίσης σαφές ποιος θα χρηματοδοτήσει το έργο. 

Το 2018, η Microsoft πόντισε ένα μη εμπορικό κέντρο δεδομένων μεγέθους ενός φορτηγού περίπου 35 μέτρα (117 πόδια) στη θάλασσα από τη Βρετανία. Το μικροσκοπικό κέντρο δεδομένων ανακτήθηκε πέρυσι και η Microsoft κήρυξε το πείραμα ως επιτυχία. 

Το κέντρο δεδομένων Hainan δεν είναι μεγάλο, με μόλις 100 γραφεία δεδομένων, καθένα από τα οποία περιέχει πολλά καμπίνες διακομιστή. Μικρά έως μεσαία κέντρα δεδομένων στην ξηρά συνήθως στεγάζουν έως και 3.000 καμπίνες διακομιστών το καθένα. 

«Η τεχνολογία για τα υποθαλάσσια κέντρα δεδομένων δεν είναι ακόμη ώριμη», δήλωσε ο Γιανγκ. «Φοβάμαι ότι οι πελάτες του διαδικτύου πιθανότατα δεν θα έρθουν πρώτα σε αυτό, καθώς το κύριο μέλημά τους είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα της υποδομής δεδομένων».