Η BP κατέληξε σε συμφωνία σήμερα για την αγορά 9GW φ/β έργων που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης στις ΗΠΑ από την ανεξάρτητη αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης πρότζεκτ ηλιακής ενέργειας 7X Energy. Τα έργα θα αναπτυχθούν μέσω της Lightsource bp, η οποία κατοχύρωσε πρόσφατα στην Ελλάδα 140MW σε  Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία

Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου του πετρελαϊκού κολοσσού να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητας σε «καθαρή» ενέργεια στα 20GW έως το 2025 και στοχεύει να την αυξήσει σε 50GW έως το 2030.

Η συμφωνία θα αυξήσει επίσης την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ της ΒΡ από 14GW σε 23GW. Τα περιουσιακά στοιχεία θα αναπτυχθούν μέσω της κοινοπραξίας της BP, Lightsource bp, η οποία είναι παγκόσμια ηγέτις στην ηλιακή ενέργεια, εφαρμόζοντας το δυναμικό της Lightsource bp ώστε να επιταχυνθεί η επίτευξη των στόχων της ΒΡ στον τομέα των ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι η Lightsource bp κατοχύρωσε στην Ελλάδα 140MW στην πρόσφατη Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία δηλαδή 40% της συνολικής δημοπρατημένης ισχύος, «κλειδώνοντας» σε μία μέση τιμή των 38.5 € ανά MW.

Η ΒΡ θα καταβάλει στην 7X Energy 220 εκατομμύρια δολ. για τα έργα και 1GW σε εξοπλισμού «safe harbour», ενώ η εξαγορά αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε 30 ημέρες. Τα έργα αναμένεται ότι θα πληρούν τα κριτήρια επένδυσης χαμηλών εκπομπών άνθρακα της πολυεθνικής πετρελαϊκής, δημιουργώντας αποδόσεις τουλάχιστον 8-10%. Ο Dev Sanyal, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΒΡ για το αέριο και τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε: «Με αυτήν την εξαγορά, συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τη στρατηγική μας καθώς αναπτύσσουμε τις δραστηριότητές μας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με συνειδητό και πειθαρχημένο τρόπο. Αποκτούμε 9GW υψηλής ποιότητας σε ηλιακά έργα σε αγορές όπου μπορούμε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένες προσφορές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσω των συναλλαγών και των πελατών μας». 

Τα έργα κατανέμονται σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ, με τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια να βρίσκονται στο Τέξας (ERCOT) και τις Μεσοδυτικές Πολιτείες (PJM). Τα περιουσιακά στοιχεία με συνδυασμένη παραγωγική ικανότητα 2,2 GW αναμένεται να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση (FID) έως το 2025, με τα υπόλοιπα να προχωρούν έως το 2030. Μόλις αναπτυχθούν, αυτά τα έργα θα έχουν την ικανότητα να παράγουν αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσουν περίπου 1,7 εκατομμύρια αμερικανικές κατοικίες . Η ανάπτυξή τους αναμένεται επίσης να υποστηρίξει χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσω των κατασκευών. 

Η ΒΡ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής ενέργειας στις ΗΠΑ από το 2005, επενδύοντας πάνω από 125 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία και υποστηρίζοντας περισσότερες από 125.000 επιπλέον θέσεις εργασίας μέσω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.