Βελτιωμένες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και επιτάχυνση της ανάκαμψης βλέπει ο ΟΟΣΑ στις εαρινές του προβλέψεις, επιβεβαιώνοντας ωστόσο τις ανισότητες της «μετα-πανδημικής» εποχής και προειδοποιώντας ότι η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και είναι ακόμη εξαρτημένη από τα δημοσιονομικά προγράμματα στήριξης

Ο Οργανισμός αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας φέτος, προσδιορίζοντάς τον πλέον στο 5,8% έναντι 5,6% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του.

Ατμομηχανές της παγκόσμιας ανάπτυξης παραμένουν οι ΗΠΑ και η Κίνα, με την Ευρώπη να έπεται και να υστερεί μεταξύ όλων των μεγάλων οικονομιών.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες ο ΟΟΣΑ αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,9% το 2021 αντί 6,5% που έδινε η αρχική του εκτίμηση. Βλέπει όμως και χαμηλότερες ταχύτητες το 2022 με ρυθμό ανάπτυξης 3,6% αντί για 4% που προέβλεπε τον περασμένο Μάρτιο.

Το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης-μαμούθ της κυβέρνησης Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα προσθέσει φέτος 3 έως 4 μονάδες στο αμερικανικό ΑΕΠ και θα ενισχύσει κατά επιπλέον 1% την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ θα έχει επαναφέρει την αμερικανική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα έως τα μέσα του 2021.

Στην Ευρωζώνη προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3% έναντι 3,9% που έδινε η προηγούμενη εκτίμηση του ΟΟΣΑ, ενώ ελαφρώς ανοδική είναι η αναθεώρηση και για το 2022 όπου πλέον ο πήχης της ανάπτυξης τοποθετείται στο 4,4%.

Το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί φέτος κατά 8,5% και κατά 5,8% το 2022.

Ωστόσο, στην έκθεσή του ο Οργανισμός επισημαίνει ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου η πρόσβαση στα εμβόλια είναι περιορισμένη και τα περιθώρια δημοσιονομικής στήριξης χαμηλά, η ανάκαμψη θα είναι πολύ πιο υποτονική.

«Τα αποτελεσματικά προγράμματα εμβολιασμού σε πολλές χώρες καθιστούν αυτήν τη στιγμή τις οικονομικές προοπτικές από οποιαδήποτε άλλη στιγμή εξαρχής της πανδημίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Για εκατομμύρια ανθρώπους, όμως, σε όλον τον κόσμο το εμβόλιο παραμένει ακόμη μακρινή διέξοδος. Είναι επιτακτική ανάγκη αύξησης της παραγωγής και ισότιμης διανομής των εμβολίων».

Προς κεντρικές τράπεζες

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Οργανισμός καλεί τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας ακόμη κι εάν ο πληθωρισμός ξεπεράσει τα όρια ασφαλείας που θέτουν. Εκτιμά, δε, ότι η τρέχουσα πληθωριστική πίεση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η ισορροπία στην αλυσίδα προσφοράς καθώς οι οικονομίες ξανανοίγουν.

Το εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης που διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, καθώς και τις μεγάλες αποκλίσεις που διαμορφώνουν τα διαφορετικά οικονομικά μοντέλα ήρθαν να επιβεβαιώσουν χθες και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσαν δύο εντελώς σχετικά «γειτονικές» οικονομίες - εκείνες της Πορτογαλίας και της Τουρκίας.

Στην Πορτογαλία, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,3% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2020, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε απότομα με το τρίτο κύμα της πανδημίας και ο τουρισμός επλήγη σοβαρά λόγω του αυστηρού lockdown.

Στην Τουρκία, το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 1,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")