Λευκός Οίκος: Στόχος των ΗΠΑ η Διασφάλιση Ορυκτών για Κατασκευή Μπαταριών για Ηλεκτροκίνητα και Απεξάρτηση Από την Κίνα

Λευκός Οίκος: Στόχος των ΗΠΑ η Διασφάλιση Ορυκτών για Κατασκευή Μπαταριών για Ηλεκτροκίνητα και Απεξάρτηση Από την Κίνα
energia.gr
Τρι, 8 Ιουνίου 2021 - 18:40

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ανάγκη από τη συνεργασία των συμμάχων τους για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ορυκτά για μπαταρίες οχημάτων και να τα επεξεργαστούν στο εσωτερικό της χώρας υπό το φως περιβαλλοντικών και άλλων ανταγωνιστικών συμφερόντων, αναφέρει ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του σήμερα, Τρίτη.

Η στρατηγική, την οποία αποκάλυψε για πρώτη φορά το Reuters στα τέλη Μαΐου, θα περιλαμβάνει, όπως μεταδίδει σήμερα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, νέα χρηματοδότηση για την επέκταση των διεθνών επενδύσεων σε έργα για μεταλλεύματα που σχετίζονται με την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων (EV) μέσω της US Development Finance Corporation, καθώς και νέες προσπάθειες για την ενίσχυση των αποθεμάτων υλικών από την ανακύκλωση μπαταριών.

Η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν θα συστήσει, επίσης, μια ομάδα εργασίας για να εντοπίσει πού μπορούν να παραχθούν και να υποστούν επεξεργασίας στην επικράτεια της χώρας ορυκτά που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες EV και άλλες τεχνολογίες. Δεν ήταν άμεσα σαφές τι σημαίνει η προαναγγελία αυτή για τα υπάρχοντα πρότζεκτ ορυκτών EV. Η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων χαλκού, λιθίου και άλλων πρώτων υλών για την παραγωγή μπαταριών EV είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με τα εγχώρια ορυχεία να αντιμετωπίζουν εκτεταμένα ρυθμιστικά εμπόδια και την πολεμική περιβαλλοντικών οργανώσεων. 

Ο Λευκός Οίκος αναγνώρισε τον ρόλο της Κίνας ως του μεγαλύτερου επεξεργαστή μετάλλων EV στον κόσμο και υπογράμμισε ότι θα επεκτείνει τις προσπάθειες για τη μείωση αυτής της εξάρτησης: «Για να διασφαλιστεί μια αξιόπιστη, βιώσιμη προμήθεια κρίσιμων ορυκτών και υλικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν με συμμάχους και εταίρους για να διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού απεξαρτώμενες από αντίπαλες χώρες και πηγές με απαράδεκτα περιβαλλοντικά και εργασιακά πρότυπα», ανέφερε η ανακοίνωση. Ο Λευκός Οίκος τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλοι φορείς θα εργαστούν για να εντοπίσουν κενά στους νόμους που αφορούν αδειοδότηση ορυχείων για να διασφαλίσουν ότι κάθε νέα παραγωγή «πληροί ισχυρά στάνταρντς» τόσο από άποψη οφέλους για το περιβάλλον όσο και για το κοινωνικό σύνολο.

Τα μέτρα έρχονται αφού ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει κάνει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τον ανταγωνισμό προς την Κίνα τα κεντρικά σημεία της ατζέντας του, διέταξε μια 100ήμερη αναθεώρηση των κενών στις αλυσίδες εφοδιασμού σε βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Οι Δημοκρατικοί πιέζουν για την υιοθέτηση απαιτητικών στόχων για το κλίμα με στόχο τα περισσότερα αυτοκίνητα που θα κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ από το 2030 και όλα τα οχήματα από το 2040 να είναι ηλεκτροκίνητα.

Τέσσερις κυβερνητικές υπηρεσίες συμβουλεύουν τον Μπάιντεν να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση του στρατηγικού αποθέματος ορυκτών της χώρας και να επεκτείνει τη χρηματοδότηση για τη χαρτογράφηση των εγχώριων ορυκτών πόρων. Μερικά από αυτά τα μέτρα αυτά απαιτούν την υποστήριξη του Κογκρέσου, όπου οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν διαθέτουν μόνο ισχνές πλειοψηφίες. Το Υπουργείο Ενέργειας διαθέτει ήδη 17 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του προγράμματος Advanced Technology Vehicles Manufacturing Loan για τη χρηματοδότηση ορισμένων επενδύσεων. Οι διαχειριστές του προγράμματος θα επικεντρωθούν στη χρηματοδότηση κατασκευαστών μπαταριών και εταιρειών που διυλίζουν, ανακυκλώνουν και επεξεργάζονται κρίσιμα ορυκτά για την ηλεκτροκίνηση, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.