Οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν να εντείνουν τη δράση τους για την αλλαγή του κλίματος και ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να συγκεντρώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. Μετά από τη σύνοδο κορυφής στη Βρετανία, οι ηγέτες της G7 υποσχέθηκαν επίσης 

να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να απομακρυνθούν από τον άνθρακα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φιλοξένησε την τριήμερη συνάντηση, δήλωσε: "Ήμασταν σαφείς αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η δράση πρέπει να ξεκινήσει από εμάς".
Ωστόσο, ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες ανέφεραν ότι οι υποσχέσεις δεν είχαν λεπτομέρειες.
Οι αναπτυγμένες χώρες συμφώνησαν το 2009 να συνεισφέρουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στη χρηματοδότηση του κλίματος στις φτωχότερες χώρες έως το 2020. Ωστόσο, ο στόχος δεν επιτεύχθηκε, εν μέρει λόγω της πανδημίας Covid.
Ενώ η G7 συμφώνησε να συγκεντρώσει συνεισφορές για την επίτευξη του στόχου, η Teresa Anderson, από την Action Aid είπε: "Η επιβεβαίωση της προηγούμενης G7 για τον προηγούμενο στόχο των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο δεν πλησιάζει στην αντιμετώπιση του επείγοντος και της κλίμακας της κρίσης."
Η Catherine Pettengell, διευθύντρια του Κέντρου Δράσης για το Κλίμα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters: «Ελπίζαμε ότι οι ηγέτες των πλουσιότερων εθνών του κόσμου θα έφευγαν από την σύνοδο έχοντας βάλει χρήματα αντί για δηλώσεις».
Η κλιματική αλλαγή υπήρξε ένα από τα βασικά θέματα στη σύνοδο κορυφής στο Carbis Bay της Κορνουάλης. Το G7 - το οποίο περιλαμβάνει το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία - δεσμεύτηκε να διατηρήσει την προβλεπόμενη παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5C.
Στην τελική δήλωσή τους είπαν: "Επαναβεβαιώνουμε τον στόχο των συλλογικών αναπτυγμένων χωρών να κινητοποιήσουν από κοινού 100 δισεκατομμύρια δολάρια / έτος από δημόσιες και ιδιωτικές πηγές έως το 2025."

Η δέσμευση να βοηθήσει τα έθνη να απομακρυνθούν από την ενέργεια του άνθρακα, η οποία προήλθε αρχικά από τον Λευκό Οίκο, περιλαμβάνει ένα σχέδιο για τη σταδιακή κατάργηση της καύσης άνθρακα, εκτός εάν περιλαμβάνει τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.
Η G7 θα τερματίσει τη χρηματοδότηση της νέας παραγωγής άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες και θα προσφέρει έως 2 δισ. Λίρες (2,8 δισ. Δολάρια) για να σταματήσει να χρησιμοποιεί το καύσιμο.
Ο άνθρακας είναι το πιο βρώμικο αλλά και το σημαντικό καύσιμο στον κόσμο και το τέλος της χρήσης του θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα από τους περιβαλλοντολόγους, αλλά θέλουν επίσης νέες εγγυήσεις που θα προσφέρουν οι πλούσιες χώρες βασισμένες σε προηγούμενες υποσχέσεις για να βοηθήσουν τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση, το Ηνωμένο Βασίλειο προσχώρησε στη Γερμανία και τις ΗΠΑ για να δηλώσουν ότι θα δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες προστατεύοντας τις ευάλωτες κοινότητες του κόσμου από την κλιματική αλλαγή.
Η χρηματοδότηση θα «επιτρέψει ταχύτερες απαντήσεις σε ακραίες καιρικές συνθήκες και καταστροφές που συνδέονται με το κλίμα σε χώρες που φέρουν το βάρος της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντομίνικ Ραμπ.

Οι πράσινοι ακτιβιστές λένε ότι η σύνοδος κορυφής είναι ένα flop επειδή απέτυχε να εξασφαλίσει τα χρήματα που είχαν υποσχεθεί προηγουμένως για φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν ένα κλίμα θέρμανσης πάνω από την πανδημία Covid.
Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θα συνεργαστούν με τη ζωτική σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο (γνωστή ως COP26), εκτός εάν προσφέρεται επαρκής υποστήριξη για την αντιμετώπιση και των δύο κρίσεων.
Πλούσια έθνη είχαν προηγουμένως δεσμευτεί να παραδώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε αναπτυσσόμενες χώρες για βοήθεια στο κλίμα.
Ωστόσο, παρόλο που η G7 προσέφερε κάποια επιπλέον διμερή χρηματοδότηση, είναι σαφές ότι υπολείπεται.
Η δέσμευση της G7 να καταργήσει τον άνθρακα στο σπίτι και να σταματήσει τη χρηματοδότηση άνθρακα στο εξωτερικό είναι σημαντική - θα συσσωρεύσει την πίεση που θα ακολουθήσει η Κίνα.
Λείπουν ακόμη λεπτομέρειες, αλλά υπάρχουν επίσης δυνητικά σημαντικές εξελίξεις που εστιάζουν τη χρηματοδότηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τους σιδηροδρόμους στις αναπτυσσόμενες χώρες για την εξισορρόπηση του μεγάλου έργου της Κίνας Belt and Road.
Έτσι, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Και ο στόχος της σύναψης μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την προστασία του κλίματος στο COP μπορεί να είναι σχεδόν εφικτός - εκτός βέβαια εάν το κλίμα μας προσφέρει δικές του εκπλήξεις.