Η Ένωση της Βιομηχανίας Φ/Β της Κίνας Απευθύνει Έκκληση στους Παραγωγούς να Μην Αποθηκεύουν Πρώτες Ύλες Καθώς Εκτινάσσεται το Κόστος

Η Ένωση της Βιομηχανίας Φ/Β της Κίνας Απευθύνει Έκκληση στους Παραγωγούς να Μην Αποθηκεύουν Πρώτες Ύλες Καθώς Εκτινάσσεται το Κόστος
energia.gr
Δευ, 14 Ιουνίου 2021 - 19:15

H Ένωση Φωτοβολταϊκής Βιομηχανίας της Κίνας (CPIA) καλεί τους επιχειρηματίες του κλάδου να μην συμβάλλουν στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών αποθεματοποιώντας ποσότητες πολυκρυσταλλικού πυριτίου και άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή φωτοβολταϊκού εξοπλισμού. Οι εταιρείες της φωτοβολταϊκής 

βιομηχανίας, όχι μόνο στην Κίνα αλλά και σε όλον τον κόσμο, διαπιστώνουν αύξηση των πρώτων υλών από τις αρχές του τρέχοντος έτους. Η αύξηση του κόστους, μετά από χρόνια πτώσης, απειλεί να καθυστερήσει τις νέες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως.

«Προς το παρόν, ορισμένες φωτοβολταϊκές εταιρείες έχουν μειώσει δραστικά τους ρυθμούς λειτουργίας, μείωσαν την παραγωγή ή ακόμη και την ανέστειλαν», δήλωσε η CPIA την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Ορισμένες εταιρείες έχουν μειώσει ή αναστείλει την παραγωγή και ορισμένες παραγγελίες δεν εκτελούνται λόγω του αυξανόμενου κόστους και των ανισορροπιών στην αλυσίδα εφοδιασμού, προσθέτει η Ένωση.

Ο κινεζικός οργανισμός της βιομηχανίας φωτοβολταϊκών συνέστησε στις εταιρείες να απέχουν από την «υπερβολική αποθήκευση» προϊόντων πολυκρυσταλλικού πυριτίου και πυριτίου για να μειώσουν την πίεση στην αλυσίδα τροφοδοσίας του κλάδου.

Η τιμή των ηλιακών πάνελ έχει αυξηθεί κατά 18% από τις αρχές του έτους, ανέφερε το BloombergNEF τον περασμένο μήνα. Οι τιμές του πολυκρυσταλλικού πυριτίου έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία από το PVInsights του Bloomberg. 

«Οι επιπτώσεις στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας ποτέ δεν ήταν τόσο άσχημες εδώ και πάνω από μια δεκαετία», λέει η Jenny Chase, επικεφαλής ηλιακή αναλυτής στο BloombergNEF, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να αναμένουν ότι τα ηλιακά έργα θα γίνουν πολύ φθηνότερα γρήγορα.

Τα νέα φωτοβολταϊκά έργα γίνονται όλο και πιο ακριβά λόγω του αυξανόμενου κόστους των πάνελ, των θαλάσσιων μεταφορών και της εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της Rystad Energy που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο. 

Τα πάνελ αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ενιαίο είδος κεφαλαιουχικού εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών έργων κοινής ωφέλειας, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και οι μικρές αλλαγές στο κόστος μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές προκλήσεις για τα οικονομικά των πρότζεκτ, όπως επισημαίνει η Rystad Energy.