Η Κίνα αντέδρασε έντονα μέσω της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο στο ανακοινωθέν της G7, κατηγορώντας τους «Επτά» για πολιτική χειραγώγηση, επισημαίνοντας παράλληλα πως το ανακοινωθέν εκθέτει τις «κυνικές προθέσεις ορισμένων χωρών όπως οι ΗΠΑ»

Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε την G7 για «ψέματα, φήμες και αστήριχτες κατηγορίες». «Η Ομάδα των Επτά εκμεταλλεύεται τα ζητήματα που σχετίζονται με τη Σιντζιάνγκ για να εμπλακούν σε πολιτική χειραγώγηση και να αναμιχθούν στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα επικρίνει τις αναφορές στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, υποστηρίζοντας πως το ανακοινωθέν της G7 εκθέτει τις «κυνικές προθέσεις ορισμένων χωρών όπως οι ΗΠΑ». Η Ταϊβάν είναι «αναπόσπαστο τμήμα» της Κίνας, επισημαίνει η ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας, καλώντας τις άλλες χώρες να απόσχουν από την υποδαύλιση των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν.

Η αυξανόμενη ψυχροπολεμική ρητορική απέναντι στην Κίνα και η συμπερίληψή της ως απειλή για το ΝΑΤΟ μπορεί να αποβεί μπούμερανγκ, λόγω της έντονης κινεζικής οικονομικής παρουσίας στην Ευρώπη. Το συνολικό εμπόριο της Γερμανίας με την Κίνα ξεπέρασε πέρυσι τα 212 δισ. ευρώ, καθιστώντας το Πεκίνο κυριότερο εμπορικό εταίρο.

Αλλά και οι ΗΠΑ εξαρτώνται κατά πολύ από την Κίνα, η οποία τον Μάρτιο του 2021 διέθετε 1,1 τρισ. δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Το συνολικό εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα ανήλθε το 2020 σε 559 δισ. δολάρια.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")