«Ιερή υποχρέωση» για τις ΗΠΑ χαρακτήρισε την άμυνα της Ευρώπης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προσερχόμενος για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, δήλωση που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις απειλές του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα στο ανακοινωθέν της συνόδου η Κίνα χαρακτηρίζεται για πρώτη φορά κίνδυνος για τη συμμαχία, δήλωση η οποία αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της αμερικανοκινεζικής αντιπαράθεσης

«Το άρθρο πέντε είναι ιερή υποχρέωση», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην υποχρέωση για συλλογική προστασία σε περίπτωση απειλής κράτους μέλους του ΝΑΤΟ. «Θέλω όλη η Ευρώπη να γνωρίζει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται εκεί». «Το ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό για μας», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, ο οποίος με την παρουσία του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ επιχειρεί να αναθερμάνει τις ευρωατλαντικές σχέσεις που είχαν ψυχρανθεί την τετραετία Τραμπ.

Η αμερικανική επιστροφή στην Ευρώπη συνοδεύεται ωστόσο από την εντεινόμενη ψυχροπολεμική διάθεση απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, με το ΝΑΤΟ να χαρακτηρίζει την Κίνα για πρώτη φορά «συστημική πρόκληση». Η συμπερίληψη της Κίνας ως «συστημικής απειλής» από το ΝΑΤΟ έρχεται μία ημέρα αφόρου η Ομάδα των Επτά Πλουσιότερων Κρατών του Κόσμου (G7) στη σύνοδο κορυφής στην Κορνουάλη της Αγγλίας καταφέρθηκε εναντίον του Πεκίνου, κατηγορώντας την κινεζική κυβέρνηση για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, βάζοντας παράλληλα στο κάδρο και την Ταϊβάν.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, το οποίο δημιουργήθηκε για την προστασία της Ευρώπης από τη Σοβιετική Ένωση και μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου από τη Ρωσία, παίρνει θέση κατά της Κίνας.

«Οι διακηρυγμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η δυναμική της συμπεριφορά εγκυμονούν συστημικές προκλήσεις για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας», αναφέρει το ανακοινωθέν της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα δεν ενεργούν «με τρόπο ο οποίος είναι συμβατός με αυτά τα οποία ελπίζαμε», αναφερόμενος στις προσπάθειες της Δύσης από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 να φέρει τις δύο αυτές χώρες στο κατώφλι των φιλελεύθερων δημοκρατιών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας από τις χώρες της Βαλτικής έως την Αφρική σημαίνει πως το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί. «Η Κίνα μάς πλησιάζει. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει μαζικά στις δικές μας κρίσιμες υποδομές», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, αναφερόμενος στην αυξανόμενη κινεζική επενδυτική δραστηριότητα σε λιμάνια και δίκτυα τηλεπικοινωνιών. «Πρέπει να απαντήσουμε από κοινού ως συμμαχία».

Η σύνοδος της G7 στο κοινό της ανακοινωθέν την Κυριακή επέκρινε την Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αυτόνομη επαρχία Σιντζιάνγκ στην οποία κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, κάλεσε το Χονγκ Κονγκ να διατηρήσει μεγάλο βαθμό αυτονομίας και ζήτησε να διεξαχθεί ενδελεχής και πλήρης έρευνα για τις αιτίες του κορονοϊού.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")