Συγχώνευση Παραχωρήσεων Φ. Αερίου στην Αίγυπτο για την Eni – «Ξεκλειδώνουν» Σημαντικά Αποθέματα

Συγχώνευση Παραχωρήσεων Φ. Αερίου στην Αίγυπτο για την Eni – «Ξεκλειδώνουν» Σημαντικά Αποθέματα
energia.gr
Τετ, 16 Ιουνίου 2021 - 14:59

Η Eni υπέγραψε συμφωνία με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, την κρατική αιγυπτιακή πετρελαϊκή EGPC και τη Lukoil για τη συγχώνευση παραχωρήσεων στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου, όπως ανακοίνωσε η ιταλική πετρελαϊκή σήμερα, Τετάρτη.

Η συμφωνία, η οποία σηματοδοτεί ένα άλλο σημαντικό βήμα για την Eni στην παραγωγική λεκάνη της Δυτικής Ερήμου στην Αίγυπτο, θα «ξεκλειδώσει» μέσω βελτιωμένων συμβατικών όρων, τους σημαντικούς πόρους της περιοχής, χάρη σε μια τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες υψηλής ανάλυσης και μια εντατική εκστρατεία εξερεύνησης και ανάπτυξης. 

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την επέκταση της εκμετάλλευσης των συγχωνευμένων παραχωρήσεων Meleiha και Meleiha Deep έως το 2036, με τη δυνατότητα να περαιτέρω επέκτασης ως και το 2041. 

Η εταιρεία ανέφερε ότι η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου επεξεργασίας φυσικού αερίου, το οποίο θα συνδεθεί με το συγκρότημα φυσικού αερίου της Δυτικής Ερήμου στην Αλεξάνδρεια, θα επιτρέψει την περαιτέρω εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της περιοχής, ενισχύοντας το ρόλο της Eni ως του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. 

Η εταιρεία θα αξιοποιήσει τις δεξιότητες των τοπικών εργολάβων που έχουν ήδη εμπλακεί στην υλοποίηση σημαντικών έργων στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας ανάπτυξης του γιγαντιαίου πεδίου φυσικού αερίου Zohr. 

Την παραχώρηση θα εκμεταλλευτεί η Agiba, μια κοινοπραξία μεταξύ της EGPC και της Eni, στην οποία η καθεμία εταιρεία κατέχει μερίδιο 50%, μέσω της θυγατρικής της, IEOC, που κατέχει 76% στην παραχώρηση, ενώ η Lukoil κατέχει το υπόλοιπο 24%. Η Eni είναι παρούσα στην Αίγυπτο από το 1954. Είναι ο κύριος παραγωγός υδρογονανθράκων της χώρας, ενώ η τρέχουσα παραγωγή της είναι περίπου 320.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου την ημέρα.