Η ΕΤΕπ Χρηματοδοτεί με 330 εκατ. Ευρώ την Αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού της ΔΕΗ

Η ΕΤΕπ Χρηματοδοτεί με 330 εκατ. Ευρώ την Αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού της ΔΕΗ
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Πεμ, 24 Ιουνίου 2021 - 08:00

Υπογράφηκε χθες στην Αθήνα η νέα σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που αφορά στην εκταμίευση δόσης 100 εκατ. ευρώ από την ανοικτή πιστωτική γραμμή, 20ετούς διάρκειας, ύψους 330 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια νέα επένδυση που αφορά στην αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της χρήσης έξυπνων μετρητών που θεωρούνται απολύτως απαραίτητοι για την περαιτέρω διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα και ακολουθεί την υπογραφή της πρώτης σύμβασης χρηματοδότησης των 100 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης συνυπέγραψαν τη δεύτερη αυτή σύμβαση που θα στηρίξει την εκτέλεση έργων εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του ελληνικού δικτύου ηλεκτρισμού ανά την επικράτεια.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση του ενεργειακού και ψηφιακού μετασχηματισμού του ομίλου της ΔΕΗ. Ήδη, η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων στο πλαίσιο της εμβληματικής πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει δρομολογήσει την επόμενη ημέρα για την επιχείρηση, βάζοντας τις βάσεις για τη βιωσιμότητά της και τη μελλοντική δυναμική της ανάπτυξη. Με τη χρηματοδότηση που φέρνει η νέα σύμβαση με την ΕΤΕπ γίνεται ένα καθοριστικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Θέλουμε να επιταχύνουμε την πράσινη μετάβαση της ΔΕΗ για να αποτελέσει βασικό πρωταγωνιστή στην ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα έτη», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης είπε:  «Η στρατηγική μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση συντελεί στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού, αποφέρει οφέλη για τους καταναλωτές και συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος. Το νέο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ επιτρέπει στον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ να συμβάλλουν στην έξυπνη και πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, μέσω της ευρύτερης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης με την εισαγωγή, ή ανάπτυξη έξυπνων μετρητών».

Στην εκδήλωση παραυρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο οποίος.υπογράμμισε ότι η ΕΤΕπ αποτελεί βασικό εταίρο για τις ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα και η νέα χρηματοδότηση που υπογράφηκε σήμερα (χθες), αποδεικνύει το κοινό μας όραμα για την αναβάθμιση της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, την οικοδόμηση ενός εξυπνότερου εθνικού δικτύου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της αξιοποίησης του δυναμικού αντί αύξησης της χρήσης των ΑΠΕ.

Μιλώντας εκ μέρους του κορυφαίου ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού οργανισμιολύ, ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αύξηση των επενδύσεων στην ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση του ηλιακού και αιολικού δυναμικού της Ελλάδας και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι προσηλωμένη στο να ενισχύσει την υποστήριξη ενεργειακών επενδύσεων υψηλού αντικτύπου στην Ελλάδα. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την τελευταία χρηματοδότησή μας που συμφωνήσαμε με τη ΔΕΗ, η οποία θα ενισχύσει την χωρητικότητα του ελληνικού δικτύου διανομής ενέργειας που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ, θα επεκτείνει τη χρήση έξυπνων μετρητών, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την αποτελεσματικότερη παραγωγή ενέργειας και θα επιτρέψει την αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Έτσι, αξιοποιούμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας με τη ΔΕΗ, και την ισχυρή χρηματοδότηση που παρέχουμε για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή απόδοση, διασύνδεση με νησιά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας ανά την Ελλάδα», τόνισε.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου,  η οποία είπε πως η υπογραφή της νέας σύμβασης έχει μεγάλη πρακτική και συμβολική σημασία καθώς ολοκληρώνει ένα ακόμη κεφάλαιο στην πορεία για την ευρεία διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.  «Με την υποστήριξη από την πλευρά της Τράπεζας, επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας,  η Ελλάδα θα μπορέσει να εκπληρώσει τους φιλόδοξους στόχους της για το 2030, όπως έχουν αποτυπωθεί  στο επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Είναι σημαντικό να θυμίσω πως ήδη από το 2015 εγκρίθηκαν για τη χώρα μας δάνεια πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ στους πόρους αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε και τα κεφάλαια που αντλούνται από την ιδιωτική μόχλευση», υπογράμμισε η κα Σδούκου.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπεύθυνος για την Ελλάδα, Christian Kettel Thomsen, ανέφερε πως η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ προς την ΔΕΗ αντικατοπτρίζει τη συνεργασία μας με στόχο την αναβάθμιση και επέκταση 14.200 χιλιομέτρων του εθνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνουμε πως η νέα χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει την κατασκευή 6.600 χιλιομέτρων νέων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας, θα αναβαθμίσει τα 7.600 χιλιόμετρα του υφιστάμενου δικτύου διανομής στην ελληνική επικράτεια ενώ θα υποστηρίξει την ανάπτυξη προηγμένων έξυπνων μετρητών για την καλύτερη διαχείριση της παροχής ενέργειας, τη βελτίωση της συνολικής απόδοσης του δικτύου και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του, ώστε να μπορεί να καλύψει τη μελλοντική ζήτηση που θα προκύψει.

Παράλληλα, η νέα αυτή επένδυση στο δίκτυο, θα επιτρέψει τη σύνδεση με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού της μελλοντικής παραγωγής αιολικής και ηλιακής ισχύος.

Ακόμη, στο δελτίο Τύπου που διανεμήθηκε, υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χρηματοδοτεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις της ΔΕΗ από το 1964. Μόνο την  τελευταία δεκαετία, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει περισσότερα από 4,3 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ και ιδιωτικούς ενεργειακούς εταίρους στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των συνδέσεων με τα ελληνικά νησιά, της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της επιτάχυνσης των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης.