Προοπτική άμεσης και εκτεταμένης χαλάρωσης των κυρώσεων κατά του Ιράν έδειξε χθες η Τεχεράνη, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη συμφωνήσει σε σημαντικές υποχωρήσεις. Συγκεκριμένα, ο προσωπάρχης του απερχόμενου προέδρου Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να άρουν όλες τις κυρώσεις στον ιρανικό πετρελαϊκό και ναυτιλιακό κλάδο και να αφαιρέσουν

 

σημαντικές προσωπικότητες από τη λεγόμενη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ. Οι παραχωρήσεις της Ουάσιγκτον φέρονται να έγιναν στο πλαίσιο των συνομιλιών για την αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που τελεί σε αναστολή.

Των χθεσινών δηλώσεων είχαν προηγηθεί μηνύματα από το στρατόπεδο του Ροχανί, σύμφωνα με τα οποία η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις στις συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο στη Βιέννη.

Οι συνομιλίες διακόπηκαν για ένα σύντομο διάστημα την Κυριακή λόγω των προεδρικών εκλογών στο Ιράν τις οποίες κέρδισε ο σκληροπυρηνικός Εμπραχίμ Ραϊσί, επικεφαλής της Δικαστικής Αρχής της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στην αμερικανική «μαύρη λίστα». Ο Ραϊσί αναμένεται να αντικαταστήσει τον Ροχανί τον Αύγουστο.

«Έχει επιτευχθεί συμφωνία για την άρση όλων των ασφαλιστικών, πετρελαϊκών και ναυτιλιακών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί από τον Τραμπ» δήλωσε ο προσωπάρχης της προεδρίας Μαχμούντ Βαεζί, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Περίπου 1.040 κυρώσεις της περιόδου Τραμπ θα αρθούν βάσει της συμφωνίας. Συμφωνήθηκε επίσης να αρθούν κάποιες κυρώσεις σε βάρος ιδιωτών και μελών του εσωτερικού κύκλου του ανώτατου ηγέτη».

Ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβα, πάντως, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι υπάρχει ακόμα αρκετή απόσταση να καλυφθεί.

Μπλόκο σε 33 ιστοσελίδες

Η δημόσια επιθετική ρητορική, άλλωστε, μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης συνεχίζεται με την τελευταία να καταγγέλλει χθες τις ΗΠΑ ότι μπλόκαραν την πρόσβαση σε πολλούς ιστότοπους ιρανικών ΜΜΕ σε μια μη εποικοδομητική ενέργεια που αντίκειται στην ελευθερία της έκφρασης. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι μπλόκαρε 33 ιστοτόπους ΜΜΕ που ελέγχονται από την Τεχεράνη αλλά «στεγάζονται» σε ονομασίες ιστοσελίδων (domain name) ελεγχόμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου, η λειτουργία των ιστότοπων παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις.

Απόπειρα σαμποτάζ

Χθες επίσης, ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αποτράπηκε απόπειρα σαμποτάζ εναντίον ενός κτιρίου του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και πρόσθεσαν ότι δεν προκλήθηκε απώλεια ζωής ή ζημιά περιουσίας. Το Ιράν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Ισραήλ για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμά του και για τη δολοφονία Ιρανών πυρηνικών επιστημόνων τα τελευταία χρόνια. Το Ισραήλ δεν έχει αρνηθεί ούτε και έχει επιβεβαιώσει τις κατηγορίες.

naftemporiki.gr