Η BASF και η Vattenfall υπέγραψαν συμβόλαιο για την αγορά του 49,5% του αιολικού πάρκου Hollandse Kust Zuid (HKZ) της δεύτερης από την πρώτη. Η τιμή αγοράς ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και λαμβάνει υπόψη την επιτευχθείσα κατάσταση του έργου. Συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της BASF στη χρηματοδότηση της κατασκευής αιολικών πάρκων, η συνολική δέσμευση της BASF ανέρχεται

σε περίπου 1,6 δισ. ευρώ. Το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται το τέταρτο τρίμηνο του 2021, με την επιφύλαξη της έγκρισης των αρμόδιων αρχών. Η υπεράκτια κατασκευή του αιολικού πάρκου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021.

Μόλις λειτουργήσει πλήρως, το αιολικό πάρκο θα είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο με 140 ανεμογεννήτριες και συνολική εγκατεστημένη ισχύ 1,5 Gigawatt. Το αιολικό πάρκο Hollandse Kust Zuid θα είναι επίσης το πρώτο πλήρως εμπορικό υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο που δεν λαμβάνει επιδοτήσεις τιμών για την παραγόμενη ενέργεια. Το έργο αναμένεται να τεθεί πλήρως σε λειτουργία το 2023. Ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της HKZ προορίζεται για τους Ολλανδούς πελάτες της Vattenfall.

Η BASF αποκτά την ηλεκτρική ενέργεια από το αιολικό πάρκο για το μερίδιο ιδιοκτησίας της μέσω μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στην BASF να εφαρμόσει καινοτόμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών σε αρκετούς από τους χώρους παραγωγής της στην Ευρώπη. Η μονάδα BASF Antwerp Verbund θα επωφεληθεί σε σημαντικό βαθμό από την ανανεώσιμη ισχύ. Η μονάδα  BASF Antwerp είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής χημικών στο Βέλγιο και το δεύτερο μεγαλύτερο του Ομίλου BASF παγκοσμίως.

Το σύστημα προμήθειας σε άλλες τοποθεσίες της BASF στην Ευρώπη θα εξαρτηθεί από την περαιτέρω ανάπτυξη του αντίστοιχου κανονισμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το αιολικό πάρκο θα υποστηρίξει επίσης τις Κάτω Χώρες στην επίτευξη του μεριδίου της στους στόχους παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Η BASF απασχολεί περισσότερους από 1.500 υπαλλήλους στις Κάτω Χώρες που αναπτύσσουν, παράγουν και πωλούν προϊόντα για πολλούς τομείς σε διάφορες τοποθεσίες.

«Αυτό το αιολικό πάρκο θα είναι ένα σημαντικό δομικό στοιχείο για την προμήθεια της ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στον ιστότοπο της Αμβέρσας Verbund και σε άλλους ευρωπαϊκούς χώρους. Είναι η πρώτη μεγάλη επένδυση της BASF σε εγκαταστάσεις ανανεώσιμης ενέργειας. Με αυτήν την επένδυση εξασφαλίζουμε σημαντικούς όγκους ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για το BASF, το οποίο αποτελεί βασικό στοιχείο της μεταμόρφωσής μας προς την ουδετερότητα του κλίματος », δήλωσε ο Δρ Martin Brudermüller, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BASF SE.

«Το Vattenfall και το BASF μοιράζονται έναν κοινό στόχο της σταδιακής κατάργησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές μας. Με αυτήν τη συνεργασία, το Vattenfall αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι συνεργασίες με βιομηχανίες αποτελούν βασικό στοιχείο για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ενεργειακής μετάβασης σε διάφορους τομείς. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που μπορούμε να το κάνουμε αυτό, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε την παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ορυκτά στους Ολλανδούς πελάτες μας », δήλωσε η Άννα Μπόργκ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vattenfall

Το Vattenfall έχει αποστολή να επιτρέψει τη διαβίωση χωρίς απολιθώματα μέσα σε μια γενιά. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η εταιρεία επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο υπεράκτιος άνεμος παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων του. Ο ακρογωνιαίος λίθος της αναπτυξιακής στρατηγικής του Vattenfall είναι να αναζητήσει ένα μέρος της ισορροπίας του σημαντικού κόστους επενδύσεων των μελλοντικών περιουσιακών του στοιχείων. Ισχυροί επενδυτές θα υποστηρίξουν το Vattenfall για να επιταχύνει και να προωθήσει τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τοπίου, καθώς θα ανοίξει χρηματοοικονομικό χώρο για νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποκαρβονισμό.

Η BASF στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 25% έως το έτος 2030 και στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Ένας σημαντικός μοχλός για την περαιτέρω μείωση των εκπομπών είναι η αντικατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα ορυκτά με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ορυκτά. Η BASF θα εξασφαλίσει τα απαιτούμενα ποσά ανανεώσιμης ισχύος μέσω της προσέγγισης «αγορά και αγορά». Αυτό περιλαμβάνει την πρόθεση προσέλκυσης χρηματοοικονομικών συν-επενδυτών σε αυτό το έργο επιτρέποντας την αποτελεσματική χρήση κεφαλαίου.

Η BASF εργάζεται για την αναβάθμιση των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών σε βιομηχανικές διαστάσεις. Πέρα από το 2030, η BASF αναμένει να εφαρμόσει τεχνολογίες όπως μεθόδους χωρίς CO2 για την παραγωγή υδρογόνου και ηλεκτρικά θερμαινόμενων ατμοπυρόλυτων, οι οποίες θα αυξήσουν σημαντικά τη ζήτηση της BASF για ανανεώσιμη ισχύ. Τα κράκερ ατμού διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην παραγωγή βασικών χημικών και απαιτούν σημαντική ποσότητα ενέργειας για τη διάσπαση των υδρογονανθράκων υπό υψηλές θερμοκρασίες και πίεση σε ολεφίνες και αρωματικά. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο για την παροχή των απαιτούμενων ποσοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας.

«Το Vattenfall και το BASF είναι μακροχρόνιοι συνεργάτες. Με αυτό το πραγματικά ευρωπαϊκό έργο κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην ενίσχυση της συνεργασίας μας. Μαζί θα κάνουμε θετικό αντίκτυπο στο κλίμα, στις επιχειρήσεις μας και θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μελλοντικές ευκαιρίες συνεργασίας », δήλωσε ο Borg και ο Brudermüller.