Παρά την άνοδο 65% στο κόστος των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ προς τη μεγαλύτερη αγορά, την Ασία, οι αμερικανικές αποστολές LNG στο εξωτερικό σημείωσαν άνοδο - ρεκόρ και είναι πιθανό να φθάσουν σε νέα υψηλά όλων των εποχών εντός του 2021. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ανεξάρτητης συμβουλευτικής του χώρου της ενέργειας, Rystad Energy, το βραχυπρόθεσμο οριακό κόστος (SRMC) των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ στις αγορές της Ασίας 

έχει αυξηθεί σε περίπου 5,60 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (MMBtu) από τον Ιούνιο του 2021, γεγονός που συνιστά τεράστια αύξηση, της τάξεως του 65% σε σχέση με τα μέσα του περασμένου έτους, όταν η ζήτηση LNG σημείωνε δραματική κάμψη, λόγω πανδημίας.

Επίσης, είναι κατά 30% υψηλότερη από τον μέσο όρο του 2020, οπότε βρισκόταν στα 4,30 $ ανά MMBtu, όπως εκτιμά η Rystad Energy στη νέα της έκθεση.

Παρά το υψηλότερο κόστος, οι Αμερικανοί εξαγωγείς LNG δεν αναμένεται να αποθηκεύσουν ποσότητες, όπως έκαναν πέρυσι όταν η ζήτηση ήταν χαμηλή. Φέτος, η ζήτηση LNG παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της πιο σημαντικής αγοράς, της Ασίας, παρουσίασε έντονα σημάδια ανάκαμψης. Ωστόσο, παρά τη σημαντική αύξηση του κόστους, οι ΗΠΑ δεν είναι ο ακριβότερος προμηθευτής της Ασίας φέτος. Η επιστροφή του αιγυπτιακού LNG στην αγορά έχει καταστήσει τη βορειοαφρικανική χώρα οριακό προμηθευτή LNG, με SRMC περίπου 6,30 $ ανά MMBtu, όπως τονίζει η Rystad Energy.

Ακόμη και ποσότητες στο υψηλότερο κόστος θα απορροφηθούν από την αγορά λόγω της ισχυρής ζήτησης στην Ασία και των υψηλών ασιατικών τιμών spot, οι οποίες κυμαίνονται περίπου σε 12 $ ανά MMBtu, σύμφωνα με την ενεργειακή συμβουλευτική.