Προειδοποίηση Xi για τα 100 Χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος: Η Κίνα δεν Δέχεται «Κήρυγμα» από Ξένες Δυνάμεις

Προειδοποίηση Xi για τα 100 Χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος: Η Κίνα δεν Δέχεται «Κήρυγμα» από Ξένες Δυνάμεις
energia.gr
Πεμ, 1 Ιουλίου 2021 - 11:50

Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping έχει προειδοποιήσει ότι οι ξένες δυνάμεις θα «χτυπήσουν το κεφάλι τους» εάν επιχειρήσουν να εκφοβίσουν ή να επηρεάσουν τη χώρα. Έκανε μια προκλητική ομιλία σε εκδήλωση που σηματοδοτεί την εκατονταετία του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος την Πέμπτη.

 

Ο κ. Xi είπε επίσης ότι το Πεκίνο δεν θα επιτρέψει «ιερό κήρυγμα», σε αναφορές του, που θεωρούνται ευρέως ότι απευθύνονται στις ΗΠΑ.

Η ομιλία αυτή έρχεται σε μία χρονική περίοδο καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει κριτική για φερόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ.

Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιδεινώθηκαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με το εμπόριο, την κατασκοπεία και την πανδημία.

Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι επίσης μια σημαντική πηγή έντασης. Ενώ η δημοκρατική Ταϊβάν βλέπει τον εαυτό της ως κυρίαρχο κράτος, το Πεκίνο βλέπει το νησί ως αποσχισμένη επαρχία.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους δικούς τους νόμους, οφείλουν να παρέχουν στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί εάν το Πεκίνο χρησιμοποιήσει βία για να πάρει το νησί πίσω.

Την Πέμπτη ο κ. Xi είπε ότι η Κίνα διατηρεί μια «αναλλοίωτη δέσμευση» για ενοποίηση με την Ταϊβάν.

"Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα, τη βούληση και την ικανότητα του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα", είπε.

Οι 100χρονοι εορτασμοί την Πέμπτη το πρωί είδαν στρατιωτικά αεροσκάφη, χαιρετισμούς κανόνι και πατριωτικά τραγούδια.

Ένα προσεκτικά ελεγμένο πλήθος παρευρέθηκε στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου, πολλά από τα οποία δεν φορούσαν μάσκες.

Η χώρα έχει δει μια μαζική ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης τις τελευταίες εβδομάδες προωθώντας μια έκδοση της ιστορίας της Κίνας που έχει εγκριθεί από κόμμα.

Το Χονγκ Κονγκ εορτάζει επίσης την επέτειο παράδοσης την ίδια ημέρα.

Ο κ. Xi, ο οποίος μίλησε για περίπου μία ώρα, επανέλαβε τον ρόλο του κόμματος στη σύγχρονη Κίνα, λέγοντας ότι υπήρξε κεντρικός για την ανάπτυξη της χώρας και ότι οι προσπάθειες να το χωρίσουν από το λαό θα «αποτύχουν».

"Μόνο ο σοσιαλισμός μπορεί να σώσει την Κίνα, και μόνο ο σοσιαλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά μπορεί να αναπτύξει την Κίνα", είπε.

Πρόσθεσε ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε κανέναν να εκφοβίσει, να καταπιέσει ή να υποτάξει την Κίνα».

«Όποιος τολμάει να προσπαθήσει να κάνει αυτό θα έχει τα κεφάλια τους να χτυπηθούν αιματηρά στο Σινικό Τείχος του Χάλυβα που έχουν σφυρηλατηθεί από περισσότερους από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους», είπε.

Η Κίνα κατηγόρησε επανειλημμένα τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξή της - και αυτά τα σχόλια θεωρούνται επίσης ως αναφορά στην Ουάσινγκτον.

Για το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο - το οποίο είπε και οι δύο διατηρούν "υψηλό βαθμό αυτονομίας" - θα πρέπει "να εφαρμόσουν με ακρίβεια τις αρχές του «Μια χώρα, δύο συστήματα ».

Ο Xi Jinping, ο πιο ισχυρός ηγέτης της σύγχρονης Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ, φορούσε ένα ανοιχτό γκρι κοστούμι που φάνηκε να είναι πανομοιότυπο με αυτό που φορούσε ο ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος στο περίφημο πορτρέτο που κοσμεί τη μία πλευρά της πλατείας Τιενανμέν.

Ο κ. Xi επαίνεσε τους ανθρώπους του για τον «νέο κόσμο», που είπε ότι είχαν δημιουργήσει.

Επίσης τόνισε ήταν ότι αυτός είναι ο κόσμος που δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί χωρίς το Κόμμα.