Ν. Αφρική: Χρηματοδότηση ύψους $10 δισ., Αναζητά η Κρατική Εταιρεία Ηλεκτρισμού Eskom, για Απανθρακοποίηση των Εργοστασίων της

Ν. Αφρική: Χρηματοδότηση ύψους $10 δισ., Αναζητά η Κρατική Εταιρεία Ηλεκτρισμού Eskom, για Απανθρακοποίηση των Εργοστασίων της
Παρ, 2 Ιουλίου 2021 - 11:17

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού της Νότιας Αφρικής, Eskom, η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Αφρική, έχει υποβάλλει σχέδιο 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναζητώντας δανειστές παγκοσμίως που θα την χρηματοδοτήσουν για να κλείσει τη συντριπτική πλειονότητα των εργοστασίων με καύση άνθρακα έως το 2050 και να αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με ιδρύματα χρηματοδότησης της ανάπτυξης όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Eskom στο Reuters.

«Είναι πολλά χρήματα, οπότε αυτό που βάζουμε στο τραπέζι είναι να πούμε στους χρηματοδότες: Η Νότια Αφρική μπορεί να σας προσφέρει τη μεγαλύτερη σημερινή πηγή μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο», δήλωσε ο Mandy Rambharos, γενικός διευθυντής της Just Energy Transition της Eskom. γραφείο.

Η Eskom, η οποία παράγει περισσότερο από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, καίγοντας κυρίως άνθρακα, αναζητά περίπου 7 έως 8 $ για κάθε τόνο ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα που κόβει από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Eskom εκπέμπει σήμερα περίπου 213 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου CO2 ετησίως.

Η ιδέα είναι να ευθυγραμμιστεί μέρος της χρηματοδότησης πριν από τη διάσκεψη COP26 για το κλίμα στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο. Το βοηθητικό πρόγραμμα εξετάζει ήδη την «εξουδετέρωση» του εργοστασίου άνθρακα Komati χρησιμοποιώντας ηλιακή αποθήκευση και αποθήκευση μπαταριών και θα μπορούσε να παρουσιάσει το έργο στο COP26 για να δείξει ότι είναι σοβαρό για τον περιορισμό των εκπομπών.