Αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε αποδέκτη απηύθυνε χθες ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με αφορμή την 100ή επέτειο της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πλατεία Τιενανμέν της πρωτεύουσας.

«Οποιος προσπαθήσει να εκφοβίσει την Κίνα θα σπάσει το κεφάλι του και θα ματώσει», είπε ο Σι στην ασυνήθιστα μαχητική ομιλία του, η οποία πραγματοποιείται στον απόηχο των πρόσφατων δυτικών επικρίσεων για τις εμπορικές πρακτικές, τη γεωστρατηγική επεκτατικότητα και τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από το Πεκίνο. Ο πρόεδρος Σι δεσμεύθηκε επίσης σε «πλήρη επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν, απειλώντας μάλιστα την κυβέρνηση της Ταϊπέι με «συντριβή» σε περίπτωση επίσημης ανακήρυξης ανεξαρτησίας. 

Στην ομιλία του, διάρκειας μιας ώρας, ο Κινέζος πρόεδρος έδωσε έμφαση στον ρόλο που διαδραμάτισε το κόμμα στην ανάδειξη της Κίνας σε διεθνή οικονομική δύναμη. Παρατηρητές της κινεζικής πολιτικής σκηνής εκτιμούν πως ο πρόεδρος Σι κατέβαλε συνειδητή προσπάθεια να μιμηθεί τις ομιλίες του Μάο Τσετούνγκ στην πλατεία Τιενανμέν, επιλέγοντας το ίδιο μπαλκόνι πάνω από την Πύλη Τιενανμέν και φορώντας σακάκι με κουμπιά μέχρι πάνω, όπως αυτά του Μεγάλου Τιμονιέρη. Ο Σι θεωρείται βέβαιο ότι θα παρατείνει την παραμονή του στην εξουσία, διεκδικώντας τρίτη συνεχόμενη θητεία στην προεδρία το 2022. 

Σε χειροκροτήματα ξέσπασε το πλήθος των 70.000 θεατών, όταν ο πρόεδρος Σι είπε ότι το Κόμμα επανέφερε την αξιοπρέπεια στην Κίνα, ύστερα από δεκαετίες υποτέλειας στις δυτικές δυνάμεις και στον ιαπωνικό μιλιταρισμό τον 19ο και τον 20ό αιώνα. «Ο κινεζικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανέναν να μας εκφοβίσει, να μας καταπιέσει και να μας εκμεταλλευθεί. Οποιος το δοκιμάσει θα αντιμετωπίσει σπασμένα κεφάλια και αιματοχυσία από το ατσάλινο Σινικό Τείχος του 1,4 δισεκατομμυρίου Κινέζων πολιτών», τόνισε ο Σι, ενώ μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από την εμβληματική πλατεία του Πεκίνου. Η σκληρή γλώσσα του Σι επελέγη για εσωτερική πολιτική κατανάλωση, καθώς η μετάφραση της ομιλίας στην αγγλική γλώσσα, που μοιράσθηκε σε δημοσιογράφους, δεν περιείχε καμία από τις παραπάνω επιθετικές δηλώσεις.

Ο Κινέζος πρόεδρος επαίνεσε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση της τάξης στο Χονγκ Κονγκ. Δρακόντεια μέτρα ασφάλειας είχε λάβει την ίδια ώρα η αστυνομία της πόλης, αποκλείοντας την πρόσβαση πεζών στο πάρκο Βικτόρια, σημείο εκκίνησης των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στην πρώην βρετανική αποικία.

Την πρόθεσή του το Κόμμα να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος Σι. «Θα μετατρέψουμε τον λαϊκό στρατό σε δύναμη κρούσης παγκόσμιας κλάσης, με ακόμη μεγαλύτερες ικανότητες και πιο αξιόπιστα μέσα προστασίας της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας και των αναπτυξιακών μας συμφερόντων», είπε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η επίσημη κομματική ιστορία εστιάζεται στα αναμφισβήτητα επιτεύγματα του Κόμματος, αγνοώντας όμως τα συχνά φονικά του σφάλματα, όπως το Μεγάλο Αλμα προς τα Εμπρός της δεκαετίας του ’50, την αιματηρή ταξική διένεξη της Πολιτιστικής Επανάστασης 1966-76 και την κατάπνιξη του κινήματος υπέρ των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")