Κατέρρευσαν οι Συνομιλίες του OPEC+ Λόγω Διαφωνίας Σαουδαράβων –ΗΑΕ – Στον «Αέρα» η Απόφαση για Αύξηση Παραγωγής τον Αύγουστο

Κατέρρευσαν οι Συνομιλίες του OPEC+ Λόγω Διαφωνίας Σαουδαράβων –ΗΑΕ – Στον «Αέρα» η Απόφαση για Αύξηση Παραγωγής τον Αύγουστο
energia.gr
Δευ, 5 Ιουλίου 2021 - 19:57

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση των μελών του OPEC+, καθώς, όπως μεταδίδει το Bloomberg, απέβησαν άκαρπες οι συνομιλίες των τελευταίων ημερών ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η συνάντηση είχε ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα αλλά είχε διακοπεί ήδη δύο φορές, με τελευταία την Παρασκευή.

Όπως ανακοίνωσε ο ΓΓ του OPEC, Μοχάμεντ Βαρκίντο, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση. Η κατάρρευση των συνομιλιών του OPEC+ συνεπάγεται ότι, μέχρι νεωτέρας, δεν λαμβάνεται απόφαση για αύξηση της παραγωγής αργού τον Αύγουστο. Οι συνομιλίες, ωστόσο, μπορεί να επαναληφθούν ανά πάσα στιγμή.

Ας σημειωθεί ότι στο άκουσμα της είδησης η τιμή του WTI «σκαρφάλωσε» πάνω από τα $76 το βαρέλι και πάνω από τα $77 το Brent.

Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή, οι Σαουδάραβες εμμένουν στο σχέδιό τους για σταδιακή αύξηση της παραγωγής τους επόμενους μήνες, καθώς και για παράταση της ευρύτερης συμφωνίας ως το τέλος του 2022, με στόχο τη διαφύλαξη της σταθερότητας των αγορών. Με το Ριάντ συντάσσονται η Ρωσία και άλλα μέλη του OPEC+.

Υπέρ της επέκτασης της συμφωνίας είχε ταχθεί σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Κυριακή το βράδυ ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν.

Από την πλευρά τους, τα ΗΑΕ δεν επιθυμούν την παράταση της συμφωνίας:

«Τα ΗΑΕ υποστηρίζουν την άνευ όρων αύξηση της παραγωγής, την οποία απαιτεί η αγορά», δήλωσε ο Αλ-Μαζρουεϊ, υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ, στην τηλεόραση του Bloomberg νωρίτερα την Κυριακή. Ωστόσο, η απόφαση παράτασης της συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2022 είναι «περιττό να ληφθεί τώρα», τόνισε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να επαναξιολογηθούν οι αποφάσεις για μείωση της παραγωγής, ενώ τονίζουν ότι το τρέχον επίπεδο (3,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τον Απρίλιο του 2020), είναι πολύ χαμηλό και ότι θα πρέπει να φτάσει τα 3,8 εκατ. την ημέρα όταν αποφασιστεί επέκταση της συμφωνίας έως το 2022.