Θα Ανέβει η Θερμοκρασία Κατά 1,5 ° C σε 20 Χρόνια, Ότι Και να Κάνουμε

Θα Ανέβει η Θερμοκρασία Κατά 1,5 ° C σε 20 Χρόνια, Ότι Και να Κάνουμε
energia.gr
Δευ, 9 Αυγούστου 2021 - 13:07

Ο πλανήτης είναι πολύ πιθανό να φτάσει προσωρινά το όριο του 1,5 ° C σε 20 χρόνια, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση των πιο βαθιών περικοπών στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό είναι το δυσείωνο συμπέρασμα μίας έκθεσης- ορόσημο για την κλιματική αλλαγή που υπέγραψαν 234 επιστήμονες από περισσότερες από 60 χώρες.

Ακόμη και με τις ταχείες περικοπές των εκπομπών, οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι το «τουλάχιστον» 2050, είπαν οι επιστήμονες, οδηγώντας σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Χωρίς «άμεσες, γρήγορες και μεγάλης κλίμακας μειώσεις» των εκπομπών, η επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 ° C ή ακόμη και 2 ° C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το 2100 θα ήταν «αδύνατη», είπαν.

Η τελευταία ανάλυση της επιστήμης της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή είναι η έκτη τέτοια έκθεση και η πρώτη από το 2013. Η περίληψή της αναθεωρήθηκε από εκπροσώπους 195 χωρών και θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής. Παγκόσμιο Κύπελλο Νοεμβρίου. Ε

Η ανακριβώς διατυπωμένη έκθεση ανέφερε ότι τα αποδεικτικά στοιχεία για τη θέρμανση που προκλήθηκε από τον άνθρωπο ήταν «κατηγορηματικά» και ότι ο αντίκτυπός του έγινε αισθητός σε όλο τον κόσμο.
«Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα και τα πράγματα γίνονται χειρότερα με κάθε λίγο ζέσταμα», δήλωσε ο Εντ Χόκινς, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης που αποτελεί το αποκορύφωμα τριών ετών εργασίας.

Βασικά ευρήματα από την IPCC
Η υπερθέρμανση του πλανήτη: 0,95 έως 1,2 ° C, από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η θερμοκρασία της επιφάνειας αυξήθηκε ταχύτερα από το 1970 από οποιαδήποτε άλλη 50ετία τουλάχιστον τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη σε ένα σενάριο πολύ χαμηλών εκπομπών: αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 ° C έως το 2040 και 1,6 ° C έως το 2060.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη σε ένα σενάριο πολύ υψηλών εκπομπών: Οι εκπομπές άνθρακα τριπλασιάζονται, η θέρμανση θα μπορούσε να φτάσει τους 1,9 ° C το 2040, τους 3 ° C το 2060 και τους 5,7 ° C το 2100.

Επίπεδα θάλασσας σε πολύ χαμηλό σενάριο εκπομπών: αύξηση περίπου 0,35 m έως το 2050 και 0,5 m έως το 2100, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1900.

Τα επίπεδα της θάλασσας σε πολύ υψηλό σενάριο εκπομπών: αύξηση περίπου 1 m έως το 2100

Επίπεδα θάλασσας σε περίπτωση πλήρους τήξης του φύλλου πάγου: άνοδος περίπου 65 μ

Αρκτική: Είναι πιθανό να είναι «πρακτικά απαλλαγμένο από θαλάσσιους πάγους» τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον μία φορά πριν από το 2050
Το κατώφλι των 1,5 ° C έχει γίνει σημείο ανάκαμψης, καθώς ο πλανήτης θερμάνθηκε κατά 1,2 ° C περίπου το 2020 και 1,1 ° C κατά μέσο όρο σε δέκα χρόνια. Η ομάδα των χωρών της G7 δεσμεύτηκε τον Μάιο να περιορίσει τη θέρμανση στους 1,5 ° C, σε απόκλιση από τον κύριο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού του 2015 να διατηρήσει τις θερμοκρασίες «πολύ κάτω από τους 2 ° C».

"Εάν ο κόσμος μπορεί να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές στη δεκαετία του 2020 και να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να περιοριστεί στους 1,5 ° C", δήλωσε ο Piers Forster, ένας από τους κύριους συγγραφείς της έκθεσης.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν «τη συντριπτική επείγουσα ανάγκη αυτής της στιγμής». Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, περιέγραψε τα ευρήματα ως «έναν κόκκινο κώδικα για την ανθρωπότητα».

Σε εικονικές διαπραγματεύσεις με τους επιστήμονες, η Σαουδική Αραβία αντιτάχθηκε σε μερικές από τις λέξεις της περίληψης, σύμφωνα με πολλά άτομα που συμμετείχαν στις συζητήσεις. Εκπρόσωποι του βασιλείου που εξαρτάται από το πετρέλαιο προσπάθησαν να αντικαταστήσουν τις αναφορές σε «εκπομπές άνθρακα» με «εκπομπές αερίων θερμοκηπίου». Αλλά «επικράτησε η επιστήμη», είπε ένας από τους παρευρισκόμενους.

Η συνολική θέρμανση «κυριαρχείται από προηγούμενες και μελλοντικές εκπομπές άνθρακα», αλλά πρέπει να γίνουν επειγόντως περικοπές και στο βραχύβιο αλλά πιο ισχυρό ρυπογόνο μεθάνιο, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το μεθάνιο, που απελευθερώνεται μέσω της γεωργίας και η κακή διαχείριση της παραγωγής αερίου, απορροφά περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Στο καλύτερο σενάριο που διαμορφώθηκε από τους επιστήμονες, στο οποίο απομακρύνεται περισσότερος άνθρακας από την ατμόσφαιρα από ό, τι προστίθεται σε αυτήν, λίγο μετά το 2050, η θέρμανση είναι πιθανό να φτάσει τους 1,5 ° C έως το 2040 και θα μπορούσε να αυξηθεί στους 1,6 ° C έως το 2060. Ωστόσο , οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν στη συνέχεια να κρυώσουν στους 1,4 ° C έως το 2100.

Ένα παρόμοιο μονοπάτι βασισμένο στην ειδική έκθεση IPCC του 2018 για τους 1.5C ανέφερε ότι η θέρμανση θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το επίπεδο έως το 2035. Εκτός από ορισμένες μεθοδολογικές διαφορές, "[η επιστήμη] δεν έχει αλλάξει πραγματικά" από αυτήν την εκτίμηση, είπε ο Forster. Το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη 1,5 ° C υπό συγκρίσιμες διαδρομές εκπομπών στις δύο εκθέσεις »είναι περίπου το ίδιο. "

Σε ένα λιγότερο φιλόδοξο σενάριο, στο οποίο ο κόσμος επιτυγχάνει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα γύρω στο 2075 και καθαρές αρνητικές εκπομπές λίγο αργότερα, η θέρμανση είναι πιθανό να περιοριστεί στους 1,8 ° C έως το 2100, αν και θα μπορούσε να ξεπεράσει τους 2 ° C, εκτιμούν οι ερευνητές. Επί του παρόντος, ο κόσμος βρίσκεται εκτός τροχιάς αυτού του μονοπατιού, δήλωσε ο Joeri Rogelj, ενας εκ των κύριων συγγραφέων της έκθεσης.