Δύο δήμοι της Βόρειας Ελλάδας συμφώνησαν να δημιουργήσουν την πρώτη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα στη χώρα μας. Πρόκειται για τους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Σιθωνίας οι οποίοι με μια επένδυση οκτώ εκατ. ευρώ θα δημιουργήσουν, σε πρώτη φάση, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο προκειμένου να παράγουν το ρεύμα που θα καταναλώνουν μηδενίζοντας  το ανθρακικό αποτύπωμά τους. Ειδικότερα, η ενέργεια από τα πάνελ που θα εγκαταστήσουν θα καλύπτει τις ανάγκες και των δύο δήμων, αλλά και όλων των δημοτικών υπηρεσιών που σήμερα καταναλώνουν συνολικά περί τις 18 GWh (γιγαβατώρες) ετησίως, επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με  περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η επένδυση, με διάρκεια ζωής περί τα 25 έτη,  εκτιμάται ότι θα αποσβεστεί πλήρως σε τρία με τέσσερα χρόνια. Έτσι, στα υπόλοιπα χρόνια λειτουργίας του πάρκου, τα κέρδη θα κατευθυνθούν για την  καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με την απαλλαγή μέρους των λογαριασμών ρεύματος των οικονομικά ευάλωτων δημοτών. Επίσης, σχεδιάζεται και εγκατάσταση δικτύου    Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προωθήσει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης για τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας ύψους 100 εκατ. ευρώ προκειμένου  μέσω δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων να χρηματοδοτείται 100% το ηλεκτρικό ρεύμα ευάλωτων 30.000 φτωχών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 120 MW. 

Άλλωστε, και στο Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας,  του οποίου η διαβούλευση ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, προτείνονται δράσεις και μέτρα προκειμένου να ωφεληθούν περίπου 300.000 φτωχά  νοικοκυριά, με τη συνολική δημόσια δαπάνη για την εφαρμογή τους να ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ έως το 2030. 

Η αξιοποίηση του θεσμού ενεργειακών κοινοτήτων μπαίνει στο επίκεντρο και γι΄ αυτό  προβλέπεται  με 45 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης να ωφεληθούν 70.000 νοικοκυριά. Επίσης, μεταξύ άλλων, μέσω προγραμμάτων θα επιδοτείται κατά 80% (90% στις λιγνιτικές περιφέρειες της χώρας) η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για την ενεργειακή  αυτονομία  των νοικοκυριών και για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισής τους.  Μάλιστα, η περίσσεια του ρεύματος που θα παράγουν αλλά δεν θα καταναλώνουν θα μπορεί να πωληθεί από Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ). Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα νοικοκυριά που θα ωφεληθούν μπορεί να φτάσουν τις 120.000, με μια δημόσια επένδυση, 1,8 δισ. ευρώ.

Ακόμη, προβλέπεται διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου ώστε να ωφεληθούν 100.000 νοικοκυριά, μια δράση που υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, με «ενεργειακή κάρτα» θα δίνεται η δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων από τα φτωχά νοικοκυριά και  θα ενεργοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών  (π.χ. σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση ή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών). 

Το ποσοστό των πληττόμενων νοικοκυριών στην Ελλάδα, με βάση επιστημονικές έρευνες στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, ανερχόταν στο 40%. Για το 2019 το ποσοστό των νοικοκυριών, τα οποία πλήττονταν από την ενεργειακή  ένδεια, εκτιμάται ότι κυμαίνονται μεταξύ 22% και 26%. Στόχος του σχεδίου  του ΥΠΕΝ είναι το ποσοστό των πληττόμενων νοικοκυριών από την ενεργειακή ένδεια να μειωθεί σε 12% το έτος 2025 και σε 6% το έτος 2030.