Εν προκειμένω αναφερόμαστε σε έναν άνθρωπο, στυλοβάτη του ελληνικού επιχειρείν, ο οποίος επέλεξε να μιλήσει ανοιχτά για ένα πρόβλημα για το οποίο οι περισσότεροι προτιμούν να κρατούν τη γνώμη τους για τον εαυτό τους. Ο λόγος για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου Ομίλου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πλέον επιφανείς ανθρώπους της εγχώριας επιχειρηματικότητας.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Μυτιληναίος, έθεσε τον εαυτό του στην χορεία εκείνων των συμπατριωτών μας οι οποίοι μίλησαν έξω από τα δόντια για την ενεργειακή κρίση που μαστίσει την χώρα και την Ευρώπη. Προσπάθησε μέσα από το λόγο του, να ξυπνήσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας και να ανοίξει νέους δρόμους σκέψης χάρη στη λογική με την οποία προσεγγίζει τα πράγματα των καιρών μας.
«H ενεργειακή κρίση είναι η πρώτη από μια σειρά πολλών άλλων που έρχονται», προειδοποίησε, για να σημειώσει πως η Ευρώπη δεν είχε προετοιμαστεί για την απανθρακοποίηση και πορεύεται δίχως σχέδιο προς την πράσινη μετάβαση.
Για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί μια σειρά απαιραίτητων επενδύσεων που θα διασφάλιζαν στους πολίτες το πιο βασικό αγαθό που είναι η ενέργεια. Δεν έχουν γίνει επενδύσεις για υποδομές αερίου και δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία για μεγάλης έκτασης αποθήκευση ενέργειας, είπε, για να προσθέσει πως η απανθρακοποίηση της οικονομίας τρέχει με ιλλιγγιώδη ρυθμό και χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη προετοιμασία.
Σε μια σαφή επίκριση των ευρωπαϊκών πολιτικών για το μείζον αυτό ζήτημα, ο κ. Μυτιληναίος είπε πως, ενώ ειπώθηκε ότι το φυσικό αέριο θα αποτελέσει το καύσιμο-γέφυρα της Ενεργειακής Μετάβασης, εν τούτοις, δεν προβλέφθηκε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, ούτε να υπάρξουν οι αναγκαίες επενδύσεις. Τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά projects είναι ευρωπαϊκές και όχι εθνικές πολιτικές, επεσήμανε.
Προειδοποίησε ακόμη πως οι ελλείψεις που ανακύπτουν σε αέριο αναδεικνύουν γεωπολιτικά ζητήματα ύψιστης σημασίας για την Ευρώπη που διαπιστώνει, αίφνης ότι αυτό το χειμώνα δεν θα έχουμε αρκετό καύσιμο για να ζεσταθούμε.
Κάπως, έτσι, κατέληξε, δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν αυτή θα αποδειχτεί η πρώτη από μια μγάλη σειρά κρίσεων στην ενέργεια που θα ξεσπάσουν τα επόμενα χρόνια.
Ποιος είναι όμως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ο οποίος αναδείχτηκε στο προσκήνιο την πλέον κατάλληλη στιγμή;
Με καταγωγή από την Πελοπόννησο, μετά τα μαθητικά χρόνια του, φοιτά στο Οικονομικό της Νομικής Σχολής Αθηνών και κάνει Μεταπτυχιακό του στο London School of Economics (LSE). Είναι χαρακτηριστικό της κλίσης στις οικονομικές επιστήμες ότι το πανεπιστήμιο του Harvard τον δέχεται για διδακτορικό αλλά ο ίδιος επιλέγει να μην ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα. Επιστρέφει, αντίθετα, στην Αθήνα και αναλαμβάνει την οικογενειακή επιχείρηση που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Η βιομηχανική παράδοση της οικογένειάς του ξεκινά στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν, ο παππούς του Ευάγγελος Μυτιληναίος ιδρύει στον Πειραιά το 1906 την Εταιρεία «Εμπόριο Μετάλλων». Ο εγγονός Ευάγγελος Μυτιληναίος άρχισε να ασχολείται με την επιχείρηση το 1978, όταν ήταν μόλις 24 ετών και αποδείχτηκε φυσικό ταλέντο. Ύστερα από λίγα χρόνια είχε δημιουργήσει μια επιχείρηση κολοσσό. Λίγο αργότερα η αρχική εταιρεία διαμεσολάβησης του πατέρα του, μετασχηματίζεται σε εταιρεία εμπορίας και αμέσως μετά εισέρχεται στο κομάτι της παραγωγής. Το 1999 αποκτά την ΜΕΤΚΑ και γίνεται αμέσως μεγάλος προμηθευτής της ΔΕΗ. Ο Όμιλος αναμειγνύεται και στα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ το 2005, εξαγοράζει το 43% του μτοχικού κεφαλαίου της "Αλουμίνιον της Ελλάδος" από την καναδική Alcan. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας μέσω της Protergia, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, σπάζοντας το μονοπώλιο της ΔΕΗ. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, δεν είναι μόνο ένας κορυφαίος άνθρωπος του επιχειρείν στη χώρα, αλλά απολαμβάνει μεγάλης διεθνούς φήμης.