Η “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” και η Γεωοικονομία του Φυσικού Αερίου

Η “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία” και η Γεωοικονομία του Φυσικού Αερίου
του Γεώργιου Καρακατσάνη
Τρι, 11 Ιανουαρίου 2022 - 16:24

Για την διαμόρφωση του επενδυτικού πλαισίου της “Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας” που αφορούν στο μελλοντικό ενεργειακό μίγμα των χωρών της ΕΕ, έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλα στρατόπεδα στην ΕΕ. Στο πρώτο ηγείται η Γερμανία άλλων 4 χωρών που επιθυμούν να επιβάλλουν αυστηρές προϋποθέσεις για την χρήση πυρηνικής σχάσης και φυσικού αερίου. Στο δεύτερο ηγείται η Γαλλία άλλων 11 χωρών, επιθυμώντας σημαντική χαλάρωση των κριτηρίων

Δύο στοιχεία εξηγούν την θέση του κάθε στρατοπέδου: (α) Η Γαλλία με 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες και 70% της ηλεκτροπαραγωγής της από πυρηνική σχάση, προφανώς θα διαλέξει την πυρηνική ενέργεια στην οποία έχει το πλεονέκτημα στρατηγικής τεχνογνωσίας. Η κρίσιμη λεπτομέρεια ωστόσο είναι ότι οι περιορισμοί της “Ταξινομίας της Πράσινης Χρηματοδότησης” αφορούν στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.

Έτσι ενώ η Γαλλία θα είναι υποχρεωμένη στο έδαφός της να αναπτύξει μόνον την πυρηνική ενέργεια, αφήνει την ίδια στιγμή ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπλακεί στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων εκτός γαλλικής επικράτειας και συγκεκριμένα στην Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειο με Ξένες Άμεσες Επενδύσεις (ΞΑΕ) των πολυεθνικών της επιχειρήσεων (π.χ. Total), αποκτώντας μερίδιο στην πιθανή προμήθεια της Ευρώπης από αυτά τα κοιτάσματα.

(β) στην Γερμανία, οι Πράσινοι έχουν ισχυροποιηθεί άνευ προηγουμένου στην νέα κυβέρνηση, υψώνοντας την σημαία της κατάργησης της πυρηνικής ενέργειας. Επιπλέον, με αφορμή το γεγονός της ραδιενεργούς ρύπανσης που προήλθε από πυρηνικά απόβλητα που αποθηκεύονταν στο παλαιό αλατωρυχείο του Asse II της Κάτω Σαξονίας μετά από εισροή υδάτων, θα προχωρήσει το phase-out των πυρηνικών της μονάδων ως “θυσία” προς όφελος του φυσικού αερίου.

Πίσω από αυτήν την επιλογή ωστόσο βρίσκεται η συνέχεια της προνομιακής σχέση της με την Ρωσία και της αξιοποίησης του Nord Stream 2. Επιπλέον, η απόπειρά της να απαλειφθεί από την Ταξινομία η πυρηνική σχάση είχε και σκοπό να τραβήξει στο άρμα της και την Γαλλία δίχως – ωστόσο αποτέλεσμα.

 

Η Γερμανία “θησαυροφύλακας” ρωσικού αερίου

Τόσο με τους Nord Stream 1,2, τον Yamal-Europe κι ενδεχομένως με τον δυνητικό έλεγχο των κοιτασμάτων της ΝΑ Μεσογείου μέσω του οικονομικού ελέγχου της Ελλάδας και της Κύπρου – καθώς και της χρήσης της Τουρκίας ως στρατιωτικού βραχίονα– η Γερμανία επιθυμεί να καταστεί ο ευρωπαϊκός “θησαυροφύλακας” του ρωσικού – κι όχι μόνον– φυσικού αερίου.

Η υφιστάμενη χωρητικότητα των συνδέσεών της ξεπερνά ήδη κατά 3 φορές τις ρωσικές και συνολικές εισαγωγές της σε φυσικό αέριο (180 bcm έναντι 55 bcm ρωσικών εισαγωγών και ~85 bcm συνολικών εισαγωγών) με το τρέχον ενεργειακό της μίγμα και κατά 2 φορές αν υποτεθεί ότι θα αντικαταστήσει όλες τις παλαιότερες μονάδες άνθρακα κα τις πυρηνικές μονάδες στην επικράτειά της από μονάδες φυσικού αερίου.

(η συνέχεια στο slpress.gr)