Αλβανία: Προσπάθεια Eπανεκκίνησης Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Εν Μέσω Ενεργειακής Κρίσης

Αλβανία: Προσπάθεια Eπανεκκίνησης Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Εν Μέσω Ενεργειακής Κρίσης
energia.gr
Δευ, 17 Ιανουαρίου 2022 - 13:47

Η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αλβανίας σχεδιάζει τη μίσθωση ενός θερμοηλεκτρικού σταθμού από έναν τρίτο, με την ελπίδα να καταπολεμήσει την ενεργειακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε τον Οκτώβριο. Η εταιρεία  Albanian Power Corporation (KESH), η οποία διαχειρίζεται τους κύριους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας, ανακοίνωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες μίσθωσης μιας εγκατάστασης

παραγωγής θερμικής ενέργειας που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας της χώρας.

Στην πρόσκληση αναφέρεται ότι ο φορέας επιθυμεί να μισθώσει την εγκατάσταση για περίοδο ενός έως τριών ετών. Ο τρίτος θα πρέπει επίσης να παρέχει υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας κατά τη διάρκεια της σύμβασης και σύμφωνα με τις απαιτήσεις του KESH. Οι απαιτήσεις αυτές περιλαμβάνουν τη λειτουργία με ελαφρύ και βαρύ μαζούτ.

Θα πρέπει επίσης να είναι «κατάλληλη για εγκατάσταση» κοντά στον υφιστάμενο θερμικό σταθμό της Αυλώνας, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί εύκολα την υπάρχουσα υποδομή διασύνδεσης.

Οι λόγοι που αναφέρθηκαν για την πρόσκληση περιλαμβάνουν την ανάγκη περισσότερης ισχύος για την κάλυψη του δημόσιου εφοδιασμού, τη δημιουργία εφεδρικής δυναμικότητας για τη εγγύηση της ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια, τη συμπλήρωση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από υδροηλεκτρικούς και θερμικούς πόρους και τη δημιουργία πλεονασματικών εσόδων.

Επί του παρόντος, η Αλβανία παράγει σχεδόν αποκλειστικά υδροηλεκτρική ενέργεια, ωστόσο αυτό συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναγκάζεται να εισάγει ενέργεια από γειτονικές χώρες. Παρά τη μη βιωσιμότητα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει για περισσότερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αντί να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Τον Οκτώβριο, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης και υποσχέθηκε να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών και τις επιχειρήσεις. Λίγες ημέρες αργότερα, δήλωσε ότι οι τιμές της ενέργειας δεν θα αυξηθούν για τις ομάδες αυτές και παρουσίασε ένα σχέδιο που εγγυάται την αδιάλειπτη παροχή ρεύματος για όλους τους κατοίκους.

Από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2021, η Αλβανία δαπάνησε περίπου 213 εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή ενέργειας. Το συνολικό ποσό, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, αντιπροσωπεύει το ήμισυ των εσόδων των κρατικών εταιρειών ενέργειας ύψους 481 εκατ. ευρώ.

Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Narta βρίσκεται στην Αυλώνα, σε μια από τις πιο παρθένες παραλίες της περιοχής. Από την κατασκευή του και την ολοκλήρωσή του το 2005, δεν έχει παράγει ούτε ένα βατ ενέργειας και μαστίζεται από προβλήματα με το σύστημα ψύξης του.

euractiv.gr