Εσθονία: Σταθερές Τιμές Ηλεκτρικής Ενέργειας Μέσω Αλλαγής της Αγοράς Άνθρακα της ΕΕ

Εσθονία: Σταθερές Τιμές Ηλεκτρικής Ενέργειας Μέσω Αλλαγής της Αγοράς Άνθρακα της ΕΕ
energia.gr
Τετ, 19 Ιανουαρίου 2022 - 16:15

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για τη σταθεροποίηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και της ίδιας της αγοράς ενέργειας, ένας από τους οποίους είναι η αλλαγή του μηχανισμού της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα

Ο σημερινός μηχανισμός εμπορίας CO2 της ΕΕ δεν είναι ο καλύτερος και πρέπει να βελτιωθεί, ώστε οι αλλαγές στις τιμές να είναι λιγότερο χαοτικές, σύμφωνα με τη δήλωση της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας στο Riigikogu (το εσθονικό κοινοβούλιο) την Τρίτη (18 Ιανουαρίου).

«Η ζωή έχει δείξει ότι η τρέχουσα λύση δεν είναι η καλύτερη και πρέπει να βελτιωθεί. Θα ήταν καλύτερο για την οικονομία εάν το σύστημα εμπορίας CO2 ήταν πιο προβλέψιμο, δηλαδή πιο γραμμικό από ό,τι τώρα που μοιάζει με τρενάκι του τρόμου», είπε συγκεκριμένα η ίδια.

Πρόσθεσε ότι περισσότερες συμβάσεις με σταθερές τιμές θα σταθεροποιούσαν την κατάσταση, γεγονός που με τη σειρά του θα συνεπαγόταν καλύτερους όρους για τους πωλητές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την Πρωθυπουργό, η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συζητήθηκε στην κυβέρνηση την Πέμπτη (13 Ιανουαρίου), όπου εντοπίστηκαν ορισμένα προβλήματα και τέθηκαν καθήκοντα για την αντιμετώπισή τους.

Μεταξύ αυτών, θα επιταχυνθεί η ανάλυση της ανάγκης για ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Εσθονία, ενώ από τη θέση της, η Κάλας δήλωσε ότι τα προβλήματα που αφορούν τη συνδεσιμότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με το δίκτυο πρέπει να επιλυθούν γρήγορα.

Επιπλέον, για να μπορεί η Εσθονία να προμηθεύεται φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις σκανδιναβικές χώρες, προγραμματίζεται η δημιουργία μιας τρίτης σύνδεσης μεταξύ Εσθονίας και Φινλανδίας, του υποθαλάσσιου αγωγού Estlink 3, μέχρι το 2030.

Η Κάλας τόνισε επίσης ότι το υδρογόνο είναι το μέλλον της ενέργειας και πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό.

(από euractiv.gr)