Καθώς η Πολωνία συνεχίζει να μην καταβάλει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη χώρα για μη συμμόρφωση με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για το ορυχείο Turów, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αφαιρέσει τα χρήματα από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την Πολωνία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό TVN24. Αξιωματούχοι της ΕΕ «αναλύουν τώρα από ποια κονδύλια

για την Πολωνία θα αφαιρεθούν 15 εκατομμύρια ευρώ συν τους τόκους», πληροφορήθηκε ο ανταποκριτής του TVN24 στις Βρυξέλλες Ματσιέι Σοκολόβσκι. «Η απόφαση θα ληφθεί εντός λίγων ημερών, και μόλις σταλεί στην Πολωνία, η πολωνική κυβέρνηση θα έχει στη διάθεση της 10 ημέρες για να απαντήσει, και μετά από αυτό το διάστημα τα χρήματα θα αφαιρεθούν από κονδύλια που προορίζονται για την Πολωνία», ενημέρωσε.

Πέρυσι, η Τσεχική Δημοκρατία παρέπεμψε την Πολωνία στο Δικαστηρίο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο για το ορυχείο Turów, το οποίο βρίσκεται κοντά στα τσεχικά σύνορα, και η Πράγα λέει ότι έχει αρνητικές επιπτώσεις στα υπόγεια ύδατα στην περιοχή. Το Δικαστήριο επέβαλε στην Πολωνία ημερήσιο πρόστιμο 500.000 ευρώ επειδή δεν συμμορφώθηκε με το προσωρινό μέτρο και αρνήθηκε να κλείσει το ορυχείο.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Balazs Ujvari, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ότι είχε ξεκινήσει μια «τυπική διαδικασία» σχετικά με αυτό το θέμα με την αποστολή αιτήματος πληρωμής. Ωστόσο, η Πολωνία δεν απάντησε ούτε στην πρώτη επιστολή, που εστάλη από την Επιτροπή τον Νοέμβριο, ούτε στην επιστολή υπενθύμισης. Δεδομένου ότι η προθεσμία για την πληρωμή των πρώτων δόσεων των προστίμων έχει λήξει, η Επιτροπή αποφάσισε να περάσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας και να σκεφτεί πώς θα εξαναγκάσει τις πληρωμές.

Το συνολικό πρόστιμο που αναμένεται να καταβάλει η Πολωνία για τη λειτουργία του ορυχείου Turów φτάνει ήδη τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πληρώσει τα πρόστιμα. «Αν η Επιτροπή θέλει να δεσμεύσει το ποσό από τα χρήματα της ΕΕ που διατέθηκαν στην Πολωνία, το οποίο είναι κατά την άποψή μας παράνομο βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ, προφανώς μπορεί να το κάνει, αλλά για εμάς, το πιο σημαντικό είναι η ενεργειακή ασφάλεια των Πολωνών». δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ.

euractiv.gr