Η κυβέρνηση της Τσεχίας ασκεί πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναιρέσει τις προτεινόμενες προθεσμίες για επενδύσεις στη πυρηνική ενέργεια μταδίδει το  πρακτορείο Reuters. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις 31 Δεκεμβρίου 2021 να επιτρέπονται οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνικά προκειμένου να διευκολυνθεί 

η μετάβαση στην καθαρή πράσινη ενέργεια, θέσπισε, όμως χρονικές προθεσμίες, μετά το πέρας των οποίων αυτές οι επενδύσεις δεν θα εγκρίνονται. Το τελικό κείμενο αναμένεται να υιοθετηθεί στο τέλος Ιανουαρίου. Κατόπιν, το κείμενο θα τεθεί προς συζήτηση σε επίπεδο κυβερνήσεων και κοινοβουλίων της Ένωσης σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.

«Η Τσέχικη Δημοκρατία ζητεί να παραλειφθούν οι προβλέψεις που προτείνονται για την μεταβατική φάση της πυρηνικής ενέργειας, ήτοι το 2045 για τις άδειες λειτουργίας των νέων μονάδων και το 2040 για τα υφιστάμενες μονάδες», αναφέρει η απάντηση της τσέχικης κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας της Πράγας.

Τσεχία, Γαλλία και Πολωνία, υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ενεργειακή Μετάβαση, δεδομένης της απουσίας εκπομπών CO2, όμως ορισμένες άλλες χώρες- μέλη της Ε.Ε. όπως οι Αυστρία, Γερμανία και Λουξεμβούργο ανησυχούν για το ζήτημ των ραδιενεργών αποβλήτων.

Το 2020, η Τσεχία παρήγαγε το 37% της ηλεκτρικής ενέργειας από τα δύο πυρηνικά εργοστάσια που διαθέτει, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας της χώρας.