Plan B για τον απεγκλωβισμό της Ευρώπης από την ενεργειακή κρίση ενώπιον της απειλής ένοπλης σύγκρουσης Ρωσίας και Ουκρανίας εξακολουθεί να αναζητείται από Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο, καθώς η επιχείρηση «επιστράτευσης» του Κατάρ και αύξησης των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να αποδίδει. Την ίδια ώρα, οι ενεργειακές παρενέργειες της γεωπολιτικής κρίσης επεκτείνονται καθώς χθες υπήρξε ένα τουλάχιστον παράξενο -και μέχρι στιγμής ανεξήγητο- γενικό μπλακ άουτ στην κεντρική Ασία που άφησε χωρίς ρεύμα Καζακστάν, Κιργιστάν και Ουζμπεκιστάν

Στο μεγάλο ενεργειακό μέτωπο, εκείνο του φυσικού αερίου και των ελλείψεων στην Ευρώπη φαίνεται να κλείνει η εναλλακτική δίοδος προμηθειών, εκείνη του Κατάρ, στην περίπτωση που η Ρωσία περιορίσει περαιτέρω τις ροές της Gazprom. Όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του παρασκηνίου, το Κατάρ κατέστησε σαφές ότι δεν είναι σε θέση να αυξήσει σημαντικά τις προμήθειες LNG στην Ευρώπη σε περίπτωση διακοπής στις ρωσικές ροές. Η αμερικανική κυβέρνηση είχε συνομιλίες με μεγάλους παραγωγούς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ, σχετικά με τη δυνατότητα αποστολής αυξημένων φορτίων LNG στην Ευρώπη σε περίπτωση που ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία διακόψει τις ροές της Gazprom.

Οι πηγές που επικαλείται το Bloomberg, ωστόσο, ανέφεραν πως το Κατάρ -από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στον κόσμο- απάντησε πως τα περισσότερα φορτία του είναι δεσμευμένα με μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Ασία και δεν μπορεί να τα ακυρώσει.

Η Goldman βλέπει περαιτέρω ανοδική δυναμική των τιμών φέτος τον χειμώνα και εκτιμά ότι η στενότητα στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου θα διατηρηθεί για άλλα τρία χρόνια, εξαιτίας δύο κυρίως παραγόντων: Της μείωσης της ολλανδικής παραγωγής αερίου λόγω της διακοπής λειτουργίας του κοιτάσματος Γκρόνινγκεν, και της προβλεπόμενης μείωσης των ευρωπαϊκών εισαγωγών LNG έως το 2024.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")