Η γερμανική wpd offshore δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναπτύξει δύο έργα αιολικής ενέργειας με χωρητικότητα 1,9 GW συνδυαστικά στον ρουμανικό τομέα της Μαύρης Θάλασσας. Έχουν ήδη συσταθεί χωριστές εταιρείες έργων για την ανάπτυξη και την κατασκευή δύο αιολικών πάρκων στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας της Ρουμανίας – των 500 MW Black Sea 1 και 1,4 GW Black Sea 2, ανέφερε η wpd offshore σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα.

Τον Ιούλιο του 2021, η wpd offshore έγινε η πρώτη εταιρεία που υπέβαλε επίσημα αίτηση ενώπιον των ρουμανικών αρχών για την ανάπτυξη υπεράκτιων έργων αιολικής ενέργειας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε.

«Η wpd έχει στραμμένο το βλέμμα του στη ρουμανική αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορεί να οικοδομήσει σε έναν πολλά υποσχόμενο αγωγό στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας», δήλωσε η Gabriela Dan Unterseh, επικεφαλής της ανάπτυξης έργου Wind Offshore στο wpd offshore στη Ρουμανία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είναι καλά προετοιμασμένη να προχωρήσει όλα τα απαραίτητα βήματα και διαδικασίες προκειμένου να καταστήσει τη Ρουμανία την πρώτη χώρα που θα εγκαταστήσει υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Μαύρη Θάλασσα. Στο μέλλον, αυτό μπορεί επίσης να προσφέρει μια ευκαιρία εξαγωγής πλεονάζοντος ηλεκτρισμού σε γειτονικές χώρες, πρόσθεσε.