To Φυσικό Αέριο της Orsted Αντισταθμίζει τις Χαμηλές Ταχύτητες Ανέμου και την Ενεργειακή Κρίση

To Φυσικό Αέριο της Orsted Αντισταθμίζει τις Χαμηλές Ταχύτητες Ανέμου και την Ενεργειακή Κρίση
energia.gr
Πεμ, 3 Φεβρουαρίου 2022 - 10:32

Το «καφέ» αέριο και τα περιουσιακά στοιχεία της Orsted βοήθησαν στην προστασία της μεγαλύτερης υπεράκτιας εταιρείας ανάπτυξης αιολικής ενέργειας στον κόσμο από ένα πλήγμα στα κέρδη της «πράσινης» επιχείρησής της εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών και της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης. Τα αποτελέσματα πλήρους έτους που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου, το υψηλό κόστος

ανάπτυξης και οι διακοπτόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας είχαν επηρεάσει τα λειτουργικά κέρδη της κύριας υπεράκτιας επιχείρησης του δανικού ομίλου.

Ωστόσο, τα κέρδη ολόκληρου του έτους προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων (Ebitda) στην επιχείρηση φυσικού αερίου της Orsted αυξήθηκαν κατά 345% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το Ebitda στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της, που καίνε πέλλετ ξύλου και άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αυξήθηκε κατά 188%.

«Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τις προκλήσεις κατά τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Mads Nipper. «Αναμένουμε ότι τα λειτουργικά κέρδη, εξαιρουμένων των νέων συνεργασιών, θα είναι 19-21 δισ. DKr [2,9 δισεκατομμύρια δολάρια-3,2 δισεκατομμύρια δολάρια] το 2022, επηρεαζόμενα θετικά από την αύξηση από νέα αιολικά και ηλιακά στοιχεία ενεργητικού».

Τα καθαρά κέρδη για το έτος ήταν 35% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών.

Τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν 48% το 2021, ενώ τα ebitda μειώθηκαν κατά 13% εξαιρουμένων των νέων συνεργασιών.

Η Orsted επεκτείνεται στην αγορά των ΗΠΑ, καθώς και στην χερσαία αιολική ενέργεια.

Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της Orsted είναι κυρίως στην αιολική ενέργεια, λειτουργεί επίσης επτά σταθμούς παραγωγής ενέργειας, οι οποίοι επωφελήθηκαν από τις «πολύ υψηλές» τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2021.
Έξι από αυτούς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής καίνε βιομάζα (όπως πέλλετ ξύλου). Το ένα καίει κάρβουνο και έχει προγραμματιστεί να κλείσει τον επόμενο χρόνο.

Μαζί, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Orsted και το τμήμα φυσικού αερίου της αντιπροσώπευαν το 30 τοις εκατό των ebitda της εταιρείας το 2021, εξαιρουμένων των νέων συνεργασιών, πολύ υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια.

Η καύση πέλλετ ξύλου θεωρείται «ανανεώσιμος» πόρος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Όμως η πρακτική υπόκειται σε αυξανόμενο έλεγχο από περιβαλλοντικούς υποστηρικτές λόγω των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων.

Τα Ebitda από αυτούς τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τις σχετικές υπηρεσίες ήταν 3,2 δισ. DKr, ενώ η μονάδα φυσικού αερίου ανέφερε ebitda 1,8 δισ. DKr.

Ωστόσο, οι υψηλές ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που ωφέλησαν τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Orsted είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα για τα υπεράκτια αιολικά της στοιχεία.

Τα κέρδη από αυτό το τμήμα της επιχείρησης ήταν χαμηλότερα από τα αναμενόμενα λόγω του υψηλού κόστους αγοράς διαλείπουσας ενέργειας για την εξισορρόπηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας και της αντιστάθμισης κινδύνου κατά τη διάρκεια μιας τόσο ασταθούς περιόδου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Orsted αύξησε το μέρισμα 8,7% σε 2,5 DKr ανά μετοχή. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 3,2% στις πρωινές συναλλαγές της Τετάρτης.

Ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό του Daniel Lerup, ανώτερου αντιπροέδρου της εταιρείας, ως νέο οικονομικό διευθυντή της.