Στην «κούρσα» για την παραγωγή καθαρότερης ενέργειας μέσω της πυρηνικής μπαίνουν ευρωπαϊκοί βιομηχανικοί κολοσσοί. Η Marvel Fusion με έδρα το Μόναχο υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την εισηγμένη στο δείκτη DAX της Φραγκφούρτης Siemens Energy, τη γαλλική Thales και τον ιδιωτικό γερμανικό όμιλο μηχανολογικών εφαρμογών Trumpf, ενώ την ίδια στιγμή άντλησε 35 εκατ. ευρώ από νέο γύρο χρηματοδότησης με επικεφαλής την Earlybird

Η παραγωγή θα γίνει με την τεχνολογία της πυρηνικής σύντηξης, μία διαδικασία που δεν εκλύει διαρκή ραδιενεργά απόβλητα και δεν ενέχει κίνδυνο κατάρρευσης αντιδραστήρων, κερδίζοντας ολοένα και περισσότερο έδαφος τους τελευταίους μήνες.

Το 2021 ο κλάδος προσείλκυσε χρηματοδότηση μέσω επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) ύψους άνω των 2,3 δισ. ευρώ, κυρίως από επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με τη σημερινή παραγωγή πυρηνικής ενέργειας που βασίζεται στη διαδικασία της σχάσης, η σύντηξη μπορεί να παράσχει απεριόριστη ενέργεια με χαμηλό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Θεωρητικά μία μονάδα πυρηνικής ενέργειας που λειτουργεί με αυτή τη διαδικασία μπορεί να προσφέρει ενέργεια σε μία πόλη που έχει το μέγεθος του Λονδίνου.

Η Marvel Fusion ισχυρίζεται ότι η μέθοδός της, η οποία χρησιμοποιεί λέιζερ για να πυροδοτεί τους ατομικούς αντιδραστήρες αντί για μαγνήτες και υπερβολική θερμοκρασία, μπορεί να καταστήσει τη διαδικασία εμπορικά βιώσιμη σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Πρόκειται για θεωρητικό μοντέλο, όμως σταδιακά εισέρχεται σε πειραματικό στάδιο. Εάν λειτουργήσει θα είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της ενέργειας» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Marvel Fusion σε δηλώσεις του στους «F.T.».

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")