Βασικός προορισμός των αποστολών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παρέμεινε η Ευρώπη για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, υποσκελίζοντας τις εξαγωγές προς την Ασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Refinitiv

Τα δύο τρίτα των αμερικανικών εξαγωγών LNG κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα, σε σχέση με 61% περίπου τον Δεκέμβριο, όταν η εκτίναξη των τιμών στην Ευρώπη και η ζήτηση οδήγησαν τις εξαγωγές αμερικανικού LNG σε επίπεδα-ρεκόρ.

Ανακατεύθυνση φορτίων

Και τους δύο μήνες η έλλειψη προσφοράς οδήγησε τη ζήτηση και προκάλεσε την ανακατεύθυνση των φορτίων από άλλους προορισμούς. Η ουκρανική κρίση ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου, παρακινώντας τους αγοραστές να αναζητήσουν προμήθεια αλλού. Το LNG στην Ευρώπη συναλλασσόταν τον προηγούμενο μήνα στα 30 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικών μονάδων θερμότητας (mmBtu), λόγω των ανησυχιών πως η φθηνότερη προσφορά ρωσικού αερίου δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στη ζήτηση λόγω της διένεξης για το ζήτημα της Ουκρανίας. Το σύνολο των αμερικανικών εξαγωγών LNG προς όλους τους προορισμούς ανήλθε σε 7,3 εκατ. τόνους τον χρόνο (mtpa), σε σχέση με το ρεκόρ των 7,14 mpta τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Refinitiv. Σε αυτές περιλαμβάνονται και 13 τάνκερ LNG για τα οποία δεν έχει αναφερθεί προορισμός.

Ο θερμότερος από τον αναμενόμενο καιρός στην Ασία και τα υγιή αποθέματα τον προηγούμενο μήνα συνέβαλαν στη μετατόπιση φορτίων LNG προς την Ευρώπη. Η κινεζική Unipec, ο εμπορικός βραχίονας της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Sinopec, προσφέρθηκε να πουλήσει έως και 45 φορτία LNG για φετινές παραδόσεις. Περί το 13% του όγκου αμερικανικού LNG μεταφέρθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Ασία, σε σχέση με περίπου 25% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα πάντα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Refinitiv. Οι μεταφορές προς τη Λατινική Αμερική ανήλθαν στο 9% περίπου του μηνιαίου όγκου.

Αναμένεται υποχώρηση τιμών

Η συνολική ζήτηση για LNG ενδέχεται να παγώσει, καθώς η χειμερινή περίοδος θέρμανσης στο δυτικό ημισφαίριο πλησιάζει προς το τέλος, επισημαίνει ο Ross Wyeno, αναλυτής στην S&P Global Platts.

«Ενδέχεται να δούμε τις τιμές να υποχωρούν την άνοιξη», επισήμανε ο Wyeno.

Η ουκρανική κρίση, ωστόσο, εγκυμονεί κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές αερίου, με πιθανότητα διακοπής της ρωσικής προμήθειας προς την Ευρώπη. Η πιθανότητα ωστόσο διακοπής όλων των προμηθειών αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη είναι «ένα πολύ απίθανο σενάριο», συμπληρώνει ο Wyeno.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")