Η βουλγαρική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις συναλλαγές του κρατικού προμηθευτή φυσικού αερίου «Bulgargaz» στο τοπικό χρηματιστήριο ενέργειας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Η έρευνα -κατά την ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας και Ύδρευσης- αποσκοπεί στο να διαπιστωθεί

εάν υπάρχουν παραβιάσεις της απαγόρευσης χρήσης εμπιστευτικών πληροφοριών.

Ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ εξήγησε ότι υπήρξαν 18 συμφωνίες με δέκα εταιρείες, αλλά πωλήθηκαν μόνο ποσότητες από το πλεόνασμα της καθημερινής κατανάλωσης λόγω του ζεστού καιρού.

Οι αμφιβολίες προέκυψαν επειδή οι συμφωνίες ήταν εξαιρετικά γρήγορες, αφού συνέβησαν λίγα δευτερόλεπτα μετά την ανακοίνωση των ποσοτήτων και της τιμής του φυσικού αερίου.

Αυτό σημαίνει πιθανές προσυμφωνημένες συμφωνίες με τον αγοραστή, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς της ΕΕ για το φυσικό αέριο.

Η βουλγαρική ρυθμιστική αρχή ενέργειας θα ελέγξει αν έχουν διαρρεύσει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες πωλήσεις στον βαλκανικό κόμβο φυσικού αερίου και αν η αγορά έχει χειραγωγηθεί.

Αντικείμενο του ελέγχου δεν θα είναι μόνο οι συμφωνίες της Bulgargaz, αλλά όλες οι συμφωνίες στο κρατικό χρηματιστήριο φυσικού αερίου κατά την περίοδο 1-7 Φεβρουαρίου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η Bulgarian Energy Holding απέλυσε ολόκληρη τη διοίκηση της «Bulgargaz», με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή Νικολάι Παβλόφ.

Τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, ο Παβλόφ ανακρίθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα ως μάρτυρας σε ποινική υπόθεση για ασύμφορες συμφωνίες φυσικού αερίου της κρατικής εταιρείας.

Ο πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ και ο υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ κατηγορούν την παλαιά διοίκηση της Bulgargaz ότι δεν παρείχε όλες τις δυνατές ποσότητες αζέρικου φυσικού αερίου στη βουλγαρική αγορά, επειδή αυτό είναι σήμερα φθηνότερο από το ρωσικό αέριο.

«Επί του παρόντος οι (βουλγαρικές) επιχειρήσεις είναι ζωντανές επειδή η Bulgargaz πουλάει σε τιμές χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές αγορές και απόδειξη αυτού είναι το ρεκόρ κατανάλωσης φυσικού αερίου. Μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων εξάγει και κερδίζει καλά», δήλωσε ο Παβλόφ στους δημοσιογράφους μετά την ανάκρισή του.

euractiv.gr