Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη: «Αν και Βρισκόμαστε σε Μία Δύσκολη Συγκυρία, Από τα Κείμενα της ΕΕ Απουσιάζει η Ενεργειακή Αυτονομία»

Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη: «Αν και Βρισκόμαστε σε Μία Δύσκολη Συγκυρία, Από τα Κείμενα της ΕΕ Απουσιάζει η Ενεργειακή Αυτονομία»
energia.gr
Τετ, 9 Φεβρουαρίου 2022 - 14:18

Με αφορμή την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για αλλαγές στο EU Taxonomy, ώστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, οι επενδύσεις σε φυσικό αέριο να θεωρούνται κατάλληλες για την «πράσινη» πράσινη μετάβαση, η Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη, νομικός και διεθνολόγος, με εξειδίκευση στην ενέργεια και τα διεθνή ενεργειακά θέματα, σχολίασε την απουσία της ενεργειακής αυτοδυναμίας της ΕΕ από το σκεπτικό των ευρωπαϊκών θεσμών

Ειδικότερα, η Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη, μιλώντας στο Insider.gr, τόνισε:

«Το πρόβλημα της Ευρώπης στην παρούσα δύσκολη ενεργειακή συγκυρία είναι ότι απουσιάζει από τα κείμενα της E.E. η έννοια της ενεργειακής αυτοδυναμίας, καθώς  η εξάρτηση από τρίτες χώρες- παραγωγούς φυσικού αερίου είναι μέγιστη. Στην ουσία, υφίσταται παντελής και εγγενής αδυναμία υιοθέτησης έστω ολίγων κοινών θέσεων σε ό,τι αφορά μία κοινή ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. έναντι τρίτων χωρών, όπερ έχει καταστεί εύγλωττα σαφές με τις υψηλές τιμές και την έλλειψη αποθήκευσης φυσικού αερίου φέτος. 

Τόσο οι τιμές του φυσικού αερίου όσο και οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών επηρεάζονται, σε σοβαρό βαθμό, από τις πολιτικές επιλογές της Ε.Ε. Η μεν αύξηση των τιμών δικαιωμάτων ρύπων αποτελεί βασική επιλογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πράσινη μετάβαση. Μεγαλύτερη ανάγκη σαφούς προσδιορισμού εμφανίζεται να έχει η πολιτική της Ε.Ε. όσον αφορά το φυσικό αέριο. Η βασική πηγή ενεργειακής προμήθειας για την Ευρώπη, αφήνεται να εμπλέκεται σε γεωπολιτικές αντιπαλότητες, με την Ε.Ε. να αμφιταλαντεύεται μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ και στον μεταξύ τους διαγκωνισμό. 

Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη για την Ευρώπη να διαμορφώσει μία σαφή και συνεκτική κοινή ενεργειακή πολιτική, με κορυφαίο στόχο, που παραμένει πάντοτε η πράσινη μετάβαση, να διασφαλιστεί η ύπαρξη του φυσικού αερίου ως ενδιάμεσου καύσιμου σε προσιτές τιμές. Και αν το φυσικό αέριο αποτελεί την περισσότερο κατάλληλη επιλογή, πρέπει να υποστηριχθούν οι κάθε μορφής επενδύσεις που εξασφαλίζουν την επαρκή παροχή, μεταφορά και αποθήκευσή του, χωρίς την επιβολή περιβαλλοντολογικών προδιαγραφών που είναι είτε τεχνικά ανέφικτες ή ανεβάζουν υπέρμετρα το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.

Είναι σαφές λοιπόν ότι το φυσικό αέριο για θέρμανση και κυρίως για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα αποτελέσει το καύσιμο-γέφυρα για την ενεργειακή μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, για τις επόμενες δεκαετίες. Η ύπαρξη εργοστασίων παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, θα επιτρέψει στο μέλλον, την ανάπτυξη και έγκαιρη διείσδυση των ΑΠΕ, για να επιτευχθεί ο σχετικός στόχος της Ε.Ε. για το 2030 και το 2050».

Η Δρ. Μαρίκα Καραγιάννη είναι ειδική επιστήμων για την ενέργεια και διδάσκει Δίκαιο της Ενέργειας και Διεθνείς Ενεργειακές Σχέσεις στο ΠΕΔΙΣ (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων) του Παν. Πελοποννήσου και στο Διεθνές Παν.- Μεταπτυχιακό Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.