Πολωνία: Η Kυβέρνηση Πίσω από Διαφημιστική Kαμπάνια Kατά της ΕΕ για τις Tιμές Eνέργειας

Πολωνία: Η Kυβέρνηση Πίσω από Διαφημιστική Kαμπάνια Kατά της ΕΕ για τις Tιμές Eνέργειας
energia.gr
Τρι, 15 Φεβρουαρίου 2022 - 13:55

Το Υπουργείο Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων χειραγώγησε ενεργειακές εταιρείες για να συμμετάσχουν σε τηλεοπτική και διαφημιστική καμπάνια αξίας άνω των 2.600.000 ευρώ, η οποία κατηγορεί την ΕΕ για την άνοδο των τιμών της ενέργειας, σύμφωνα με την πολωνική υπηρεσία ειδήσεων Wirtualna Polska (WP). Σφορδή ήταν η απάντηση της Κομισιόν.

Από τον Ιανουάριο μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες και τηλεοπτικές διαφημίσεις διακήρυτταν ότι οι Βρυξέλλες και η ΕΕ ευθύνονται για τις υψηλές τιμές ενέργειας στην Πολωνία.

«Ο κλιματικός φόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέρχεται στο 60% του κόστους παραγωγής ενέργειας. Η πολιτική της ΕΕ για το κλίμα ισοδυναμεί με υψηλές τιμές ενέργειας», αναφέρει το μήνυμα.

Επισήμως, η εκστρατεία ξεκίνησε από την Οικονομική Ένωση Πολωνικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (TGPE). Αλλά αποκαλύφθηκε ότι η ιδέα πίσω από την εκστρατεία προήλθε από το Υπουργείο Κρατικών Περιουσιακών Στοιχείων.

Όταν η κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι η μείωση των τιμών δεν θα ήταν εφικτή, το υπουργείο και ο επικεφαλής του Γιάτσεκ Σάσιν «αποφάσισαν να μεταθέσουν την ευθύνη για το ακριβό φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα στην ΕΕ», δήλωσε μια πηγή προσκείμενη στο θέμα, την οποία επικαλείται η WP.

Στη συνέχεια, το υπουργείο έπεισε το ενεργειακό λόμπι να υπογράψει την εκστρατεία με το όνομά του, ώστε να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η φωνή δεν προέρχεται από τους πολιτικούς αλλά από τον ενεργειακό τομέα.

Ορισμένοι δεν γνώριζαν καν ότι συμμετείχαν στην εκστρατεία.

Ο Πολωνικός Ενεργειακός Όμιλος (PGE) αντιτάχθηκε αρχικά στην ιδέα του υπουργείου, αλλά το μόνο που κατάφερε να αλλάξει ήταν η αναθεώρηση του περιεχομένου της εκστρατείας ώστε να μην περιέχει ψευδείς πληροφορίες.

Αρχικά, το μήνυμα ήταν ότι η ΕΕ ευθύνεται για το 60% των λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν οι Πολωνοί. Μετά την παρέμβαση της PGE, αυτό άλλαξε και πλέον αναφέρεται στις τιμές της ενέργειας.

«Ένας ψευδής ισχυρισμός αντικαταστάθηκε με χειραγώγηση», ανέφεραν συγκεκριμένα οι πηγές της WP.

«Η εκστρατεία λέει ότι η ΕΕ ευθύνεται σε ποσοστό 60%. Αλλά αυτό αφορά στις τιμές ενέργειας στην αγορά, οπότε το ποσοστό αυτό είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότερο, κάτω από 50%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας», εξηγεί ο Michał Hetmański από την οικονομική δεξαμενή σκέψης Instrat.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στην εκστρατεία, χαρακτηρίζοντάς την παραπλανητική.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: η πολιτική της ΕΕ ΔΕΝ ευθύνεται για το 60% του ενεργειακού σας λογαριασμού. Ορισμένοι χρησιμοποιούν έναν τέτοιο αριθμό, διαστρεβλώνοντας το νόημα της συζήτησης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς σε άρθρο του στην πολωνική υπηρεσία ειδήσεων Onet.

euractiv.gr