Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια μερική διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία για την Ουκρανία έχει εγείρει ανησυχίες για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ωθώντας την ΕΕ να επανεξετάσει 

τα σχέδια έκτακτης ανάγκης της για κλονισμούς στον εφοδιασμό και αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ να αναζητήσουν εναλλακτικές προμήθειες.

«Τα μοντέλα μας δείχνουν τώρα ότι για μερική διακοπή ή περαιτέρω μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom, είμαστε πλέον μάλλον στην ασφαλή πλευρά», είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο την Τρίτη (15 Φεβρουαρίου).

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη στην Ευρώπη καθώς η περιορισμένη προσφορά συγκρούστηκε με την υψηλή ζήτηση στις οικονομίες που αναδύθηκαν από την πανδημία του COVID-19 πέρυσι και εν μέσω χαμηλότερων από τις αναμενόμενες εισαγωγές από τη Ρωσία.

Η ΕΕ έχει μιλήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Αζερμπαϊτζάν, τη Νιγηρία και τη Νότια Κορέα σχετικά με την αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), είτε μέσω πρόσθετων αποστολών είτε μέσω συμβάσεων ανταλλαγής, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

«Μιλήσαμε επίσης με μεγάλους προμηθευτές LNG… για να ρωτήσουμε αν θα μπορούσαμε να ανταλλάξουμε συμβόλαια υπέρ της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι η Ιαπωνία ήταν πρόθυμη να το κάνει αυτό.

«Αυτές οι προσπάθειες πλέον αποδίδουν ξεκάθαρα».

Η Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα αναδρομολογήσει ορισμένα φορτία LNG προς την Ευρώπη, ως απάντηση στα αιτήματα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG έφθασαν σε υψηλό ρεκόρ περίπου 11 bcm τον Ιανουάριο, με λιγότερο από τις μισές να προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Χαιρετίζω την απόφαση της Ιαπωνίας να μοιραστεί το ενεργειακό της πλεόνασμα με την Ευρώπη, ως ένδειξη αλληλεγγύης», έγραψε η φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Ο πιθανός βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος μιας διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου έχει αμβλυνθεί καθώς η Ευρώπη οδεύει προς την άνοιξη, όταν η ζήτηση για θέρμανση με φυσικό αέριο συνήθως μειώνεται. Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σήμερα περίπου κατά 34% πλήρη.

Η φον ντερ Λάινεν είπε ότι η ανάπτυξη υποδομών τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι η Ευρώπη ήταν καλύτερα εξοπλισμένη για τη διανομή φυσικού αερίου και ενέργειας μεταξύ των χωρών, αλλά ότι η πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα απαιτούσε ακόμη πρόσθετα μέτρα.

euractiv.gr