Το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος του Ισραήλ δημοσίευσε την Τρίτη έναν οδικό χάρτη για να επιτρέψει στη χώρα να παράγει το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, εξοικονομώντας ταυτόχρονα την οικονομία περίπου 6 δισεκατομμύρια NIS (1,85 εκατομμύρια δολάρια) μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ο τρέχων στόχος της κυβέρνησης είναι το 30%, σε σχέση

με το 2015, στόχος που θα απαιτήσει την παροχή 17 γιγαβάτ υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και 3,5 γιγαβάτ αποθήκευσης.

Προς το παρόν, με μόλις οκτώ χρόνια πριν, οι ανανεώσιμες πηγές παράγουν μόλις 3,5 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας και η χωρητικότητα αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για εγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα φτάσει το μέγιστο μόνο 1,5 γιγαβάτ.

Ο χάρτης βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη στο υπουργείο, η οποία εκτιμά ότι το 42% της ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακή ενέργεια, έως το 2030.

Το νέο έγγραφο απαριθμεί ορισμένα από τα οικονομικά, ρυθμιστικά και νομοθετικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να φτάσει το 40% και καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει τις προτεραιότητες για την επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.