Reuters: Περιορισμένη η Διαθέσιμη Χωρητικότητας των Ευρωπαϊκών Τερματικών για Επιπλέον Ποσότητες Αμερικανικού LNG

Reuters: Περιορισμένη η Διαθέσιμη Χωρητικότητας των Ευρωπαϊκών Τερματικών για Επιπλέον Ποσότητες Αμερικανικού LNG
energia.gr
Πεμ, 17 Φεβρουαρίου 2022 - 17:30

Περιορισμένη είναι η διαθέσιμη χωρητικότητα των τερματικών LNG της Ευρώπης νέες ποσότητες από τις ΗΠΑ ή άλλους μεγάλους παραγωγούς σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου αν η Μόσχα αποφασίσει εισβολή στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το Reuters. Αν και η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει μία τέτοια κίνηση, οι αναφορές των δυτικών ΜΜΕ επιμένουν ότι επίκειται επίθεση κατά, πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διατάραξη των ροών ρωσικού αερίου προς την ΕΕ, το οποίο καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της σε αέριο

Εξάλλου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βολιδοσκόπησε πρόσφατα μεγάλους παραγωγούς ενέργειας όπως το Κατάρ και η Ιαπωνία για να  εάν μπορούν να στείλουν επιπλέον ποσότητες LNG στην Ευρώπη. Τουλάχιστον το ήμισυ του αμερικανικού LNG που έχει εξαχθεί αυτόν τον μήνα έχει αποσταλεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, πράγμα που θα καταστήσει την Ευρώπη τον κορυφαίο προορισμός για αποστολές φορτίων από τις ΗΠΑ για τρίτο συνεχόμενο μήνα. 

Οι εισαγωγές LNG στην Γηραιά Ήπειρο παραμένουν ισχυρές. Αφού άγγιξαν τα επίπεδα -ρεκόρ των 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) και πλέον τον Ιανουάριο, βρίσκονται στα 6,9 bcm μέχρι στιγμής για τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα τερματικά LNG της Ευρώπης λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα, ειδικά στη βορειοδυτική Ευρώπη, η οποία τροφοδοτεί μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία, εγείροντας το ερώτημα πόσο περισσότερο LNG μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία.

 

Οι μηνιαίες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο

 

Η Ισπανία έχει τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στην Ευρώπη, με έξι τερματικούς σταθμούς, ενώ η Γερμανία δεν έχει κανένα. Το ποσοστό χρησιμοποίησης των ισπανικών τερματικών ήταν μόλις 45% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης Kpler. «Το πρόβλημα με την Ισπανία είναι ότι έχει περιορισμένες διασυνδέσεις αγωγών με την υπόλοιπη Ευρώπη με έναν μόνο αγωγό που θα μπορούσε να μεταφέρει αέριο από την Ισπανία στη Γαλλία και έτσι η χωρητικότητα είναι κάπως περιορισμένη», δήλωσε η Laura Page, ανώτερη αναλύτρια LNG στην Kpler.

Μια ευρωπαϊκή πηγή της βιομηχανίας ανέφερε στο Reuters ότι οι υποδομές της Ιβηρικής θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο στον ανεφοδιασμό της Ευρώπης με LNG.

Εισαγωγές LNG και χωρητικότητα τερματικών σταθμών ανά χώρα στην Ευρώπη

«Εάν υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου για θέρμανση και ειδικά για τη βιομηχανία, θα μπορούσε να δοκιμαστεί η περίπτωση της χρήσης των υποδομών της Ιβηρικής χερσονήσου. Όμως, αυτό δεν θα είναι αρκετό», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι η στάθμευση πλοίων LNG στην Ιβηρική θα μπορούσε να είναι άλλη μια επιλογή. 

Εισαγωγική χωρητικότητα LNG στην Ευρώπη (ετήσια χωρητικότητα σε Mtpa - ποσοστό χρήσης - διαθέσιμη εισαγογική χωρητικότητα σε Mt)